Säkkipimeänä pakkasaamuna, raapiessa jäätä auton ikkunasta tai hytistessä bussipysäkillä, moni haaveilee etelän lämmöstä. Tänä päivänä yhä useampi miettii myös mahdollisuuksia viettää pidempiä aikoja ulkomailla. Kaikki eivät kuitenkaan voi, tai halua, vain levätä laakereillaan, vaan jotain täytyisi tehdäkin ja jollain elääkin. Mutta miten sellainen oikeasti onnistuisi? Vinkkejä ulkomaille työskentelemään haluaville antaa oman irtiottonsa ensin Kreikkaan ja myöhemmin Espanjaan ottanut parturi-kampaaja ja meikkaaja-maskeeraaja Maria Ruokonen sekä Kreikassa suomalaisia opiskelijoita ohjannut ja ammattilaisia työllistänyt hiusalan yrittäjä ja opettaja Tuula Leino-Gousetis.
Lappeenrannasta lähtöisin oleva Maria Ruokonen kertoo olevansa rempseäluonteinen, maalaisjärjellä ja eteenpäin pyrkivällä mentaliteetilla varusteltu kolmekymppinen nainen, joka ei turhia jarruttele.
”Aloitin yläasteen jälkeen hiusalan opinnot Lappeenrannassa. Sittemmin lahtelaistuin parikymppisenä ja sille tielle jäätiinkin sitten seuraavaksi kahdeksaksi vuodeksi. Vuosien aikana olen ollut useammassa alan yrityksessä töissä. Viimeisimpien vuosien aikana olen ollut esimerkiksi Lahdessa sijainneessa Studio Savon & Eko-kampaamossa, pyörähdin muutaman kuukauden verran silloisen Four Reasonssin toimistolla Helsingissä ja sittemmin sitten siirryin takaisin koulunpenkille ja siitä sitten tiet lähtivätkin ulkomaille.” kertoo reipasotteinen Maria uransa alkuvaiheista.
”Idea tosin ulkomaille lähtöön tuli jo paljon aikaisemmin, itseasiassa jo ammatillisten opintojen alussa 16-kesäisenä. Kuulin asiasta ensimmäisen kerran, kun siitä puhuttiin vanhemman vuosiluokan opiskelijoille. Siitä se idea sitten jäi muhimaan vuosikymmeneksi ennen varsinaista toteutumistaan.” lisää Maria, kun häneltä kysytään, mikä aikanaan antoi ensimmäisen kipinän ulkomaille työskentelemään lähtemisestä.
Unelmathan eivät aina ole toteutettavissa heti, vaan välillä ne voivat toteutua viiveellä. Niitä ei kuitenkaan kannata hylätä, vaan oikea aika saattaa koittaa myöhemmin. Välillä myös oma mieli kaipaa asian sulattelua, ennen kuin aika on kypsä haaveen toteuttamiselle, käytännön järjestelyistä puhumattakaan.
Jos vaan tahtoa on, niin keinot löytyvät kyllä.
Ulkomailla työskentely voi sekä kiehtoa että mietityttää
Ulkomaille lähtemistä Maria odotti kuin kuuta nousevaa, mutta monia asioita joutui hänkin pohtimaan. Lisäksi käytännön asiat vaativat järjestelyitä. ”Olen ollut jokseenkin huono lomailemaan ja musta aina on tuntunut, että parin viikon loman aikana ei saa kaikkea irti kulloisenkin maan autenttisesta kulttuurista ja ihmisistä, kuin mitä ulkomailla työskentely puolestaan mahdollistaa. Siinä näkee ja kokee jotenkin aivan eri lailla paikallisen arjen. Koen myös, että se opettaa elämästä eri tavalla, mikä osaltaan piti tuon kiinnostuksen yllä ulkomaille lähtöön.”
”Suurin pelko mulla ei ikinä ollut itse ulkomaille lähtö tai siellä eläminen. Suurin pelko ja murhe oli mun rakkaan koiravanhuksen jättäminen Suomeen, kun raasulla oli terveys alkanut reistailemaan. Suomeen jäi myös muistisairas isoäiti. Heille kun ei voi soittaa ja kysellä kuulumisia, samalla lailla kuin vaikkapa kavereille.” lisää Maria hieman haikeana.
Kommelluksiin kannattaa varautua
Espanjasta haaveillut Maria päätyikin Kreikkaan. ”Ensimmäinen ulkomaan komennukseni oli Kreikan saaristossa Zakynthoksen saarella. Sinne oli tarkotus mennä pariksi kuukaudeksi pyrähtämään, mutta reissu venyi loppujen lopuksi reilun viiden kuukauden mittaiseksi. En tiennyt aluksi saaresta mitään muuta kuin nimen ja sen, että kivalta näytti ja lämpöä riittäisi. Lisäksi tiedossa oli, että paikka, johon menen, on nimeltään Tsilivi’s Hairstudio sekä omistaja Tuula Leino-Gousetis, mutta siinäpä ne tiedot sitten oli. Lähdin aika takki auki, jos rehellisiä ollaan. Tiesin kuitenkin, että tänne kuului nyt suunnata – Espanjaa olin pyytänyt, Kreikkaa mulle tarjottiin. Ja tartuin tarjoukseen.” kertoo Maria ja toteaa samaan hengenvetoon, että kyllä kannatti, vaikka kommelluksiltakaan ei vältytty.
”Kommelluksitta ei todellakaan selvitty, mutta ne olivat sellaisia pieniä arkisia erikoisuuksia. Esimerkiksi kerran tuli aamulla ennen töihin lähtöä aivan kaatamalla vettä, siis aivan kaatamalla. Suomalaiset rankkasateet ei vedä vertoja sille määrälle vettä, mikä taivaalta tuli. Mutta niin me vaan toisen mimmin kanssa lähdettiin muutaman sadan metrin matka liikkeelle kävelemään. Siinä ei edes sateenvarjotkaan auttaneet. Oltiin molemmat aivan litimärkiä, kun päästiin perille. Liikkeen omistajaa hymyilytti hieman, kun emmehän me olleet omaksuneet paikallisten tapoja siinä, että kun sataa, niin kukaan ei kotoaan liiku, ei asiakkaat eikä työntekijätkään. Nytpä tiedän tämänkin.”
”Toinen mihin tuli tutustuttua oli tuholaiseläimet. Hiiri taloudessa voi olla ihan normaalia, tosin ei suotavaa. Eli tuholaistorjunta tuli myös tutuksi, ja onneaan sai kiittää, että kyseessä oli söpö pikku hiiri eikä vaikka torakka.” nauraa Maria eläinkohtaamisilleen.
Kreikkaa ja Espanjaa yhdistävät lämminhenkisyys ja avoimuus
Espanjasta haaveillut ja Kreikkaan päätynyt Maria pääsi myöhemmin Espanjaan ja sille tielle on ehkä jäätykin. ”Kreikasta siirryin Espanjaan parin kuukauden pysähdyksellä Suomessa, ja tällä tiellä ollaan itseasiassa edelleen. Tännekin oli tarkoitus alkujaan vain tulla hakemaan jatkokoulutus, mutta juuri kun sain meikkaaja-maskeeraajan paperit kouraan, niin muutama viikko siitä iski korona. En siis kerennyt kunnolla juurtumaan, saati saamaan kunnolla otetta paikalliseen kulttuuriin ennen kuin jo oltiinkin lock downissa.”
”Pahimman laannuttua on myös ollut mahdollista palata liiketyöhön. Espanjassa tosiaan oli ruokakauppoja lukuun ottamatta lähes kaikki muut liikkeet kiinni. Ulkona liikkuminen oli sallittua vain painavista syistä. Tätä kesti kolmisen kuukautta, jonka jälkeen asteittain alettiin höllentämään. Silti edelleen esimerkiksi kampaamoista ravintoloihin aukioloajat olivat yhdessä vaiheessa vain iltakuuteen. Nyt saamme olla auki vapaasti, mutta maskipakko on edelleen vahvasti läsnä. Ihmiset kumminkin hakeutuvat normaalisti palveluiden ääreen ja elo soljuu omalla painollaan.”
Maria näkee paljon yhteistä molemmissa asuinmaissaan niin työelämässä kuin vapaallakin. ”Se mikä Kreikkaa ja Espanjaa yhdistää, on ihmisten lämminhenkisyys ja avoimuus. Mukaan on helppo sujahtaa, jos vaan haluaa. Ihmiset viettävät paljon aikaa yhdessä ulkona ja illalliset syödään oikeasti illalla. Varsinkin Espanjassa, jos menee yhdeksän aikaan illalla syömään, niin sä oot silloin ajoissa. Normaaliaika on siinä kymmenen aikoihin illalla. Liiketyössä yhdistävää taas on se, että monet asiakkaat tulevat pelkkään pesuun ja föönaukseen, oli kansallisuus mikä hyvänsä. Suomessahan sellainen on paljon harvinaisempaa.” kertoo Maria kokemuksistaan Kreikassa ja Espanjassa.
Marian viimeisimpiin työkuvioihin on kuulunut monenlaisia mielenkiintoisia työtehtäviä. Vuoden vaihteeseen asti hän työskenteli meikkaajana ja kampaajana Espanjan Aurinkorannikolla liikkeessä nimeltä Salon Liyana joka toimii samoissa tiloisssa Makeup & Hair Academy Elisa Essa:n kanssa (ent. Cosmetica Norris). Marian työnkuvaan kuuluivat lisäksi kouluttajan tehtävät. Vuodenvaihteen jälkeen hän siirtyi freelanceriksi.
Suomeen ei Maria erityisemmin enää kaipaa. ”Olen sopeutunut hyvin nykyiseen asuinmaahani, jonka lämpötila sopii hyvin tällaiselle vilukissalle. Myös atooppinen ihoni ja allergiani pysyvät täällä paremmin kurissa. Eteläinen Eurooppa on ainakin minulle suotuisampaa aluetta elellä, kuin kotipohjolan kulmakunnat. Toki Suomesta ikävöin edelleen koiraani, ystäviäni, perhettäni ja sukulaisiani.”
Kenelle työskentely ulkomailla soveltuu?
”Ulkomailla työskentely soveltuu erityisesti kokeilunhaluisille ja mukautuvaisille ihmisille, jotka haluavat haastaa itseään. Uusi kulttuuri ympärillä voi vaatia paljonkin ymmärrystä ja varsinkin byrokratian kanssa voi tulla mutkia matkaan, kun asioita hoidetaan hieman eri rytmillä ja mentaliteetilla kuin Suomessa. Maalaisjärjellä ja avoimella mielellä pärjää kyllä.”
Pehmeämpää laskua haluavia Maria suosittelee kokeilemaan ulkomailla työskentelyä ensin koulun kautta tapahtuvan kansainvälisen työssäoppimisen kautta. ”Harjoittelujakso on hyvä ensipurema siihen mitä todellisuus ulkomailla työskentelystä on, mutta pehmeämmällä otteella, kuin suoraan työelämään sukellus.”
Maria kannustaa olemaan ennen kaikkea mukautuvainen, avoin, utelias ja oma-aloitteinen. ”Jos joku tuntuu sun mestalta, suuntaa sitä kohden. Jos et ole varma onko paikka sopiva harjoitteluun tai työhösi, kysy. Useimmiten omalla reippaalla asenteella aukeaa nekin ovet, jotka eivät ole valmiiksi avoinna. Englannin kielellä pärjää pitkälle, mutta toki helpottaa, jos hallitsee myös kohdemaan kielen alkeet.”
Lisävinkkinä Maria antaa myös sosiaalisen median hyödyntämisen omaa arkea helpottamaan. ”Kannattaa etsiytyä jo valmiiksi esimerkiksi Facebookissa kohdekaupungin sosiaalisiin verkostoihin ja ryhmiin, jolloin saat tietoa helposti tapahtumista mutta myös asioista, jotka voivat koskettaa myös sinua, esimerkiksi asunnon hankintaa ajatellen.”
“Uskaltakaa unelmoida, sekä uskokaa siihen omaan potentiaaliin. Tarttukaa mahdollisuuksiin sekä pitäkää mieli ja sydän avoinna, sillä elämä kyllä antaa sen mitä kohti pyrkii!” rohkaisee Maria niin nuoria kuin aikuisiakin menemään kohti omia unelmiaan.
Kreikkalaistuneen suomalaisen hiusalan opettajan ja yrittäjän vinkit nuorille
Suomessa pitkään hiusalan lehtorina toiminut ja sittemmin Kreikkaan perheineen asettunut, hiusalan yrittäjä Tuula Leino-Gousetis on tottunut ohjaamaan opiskelijoita niin Suomessa kuin Kreikassakin. Tämä kokenut hius- ja kauneudenhoitoalan konkari on työllistänyt nuoria ammattilaisia ja opettanut opiskelijoita yrityksessään Tsilivi’s Hair Studiossa Zakynthosin saarella jo vuosia. Suurin osa heistä on tullut Suomesta ja osa heistä on myös palannut Tuulan liikkeeseen ensimmäisen harjoittelujakson jälkeen esimerkiksi kesätöihin.
Tuula luotsaakin kansainväliseen harjoitteluun tulevia nuoria varmoin ottein ja antaa vinkkejä sellaisesta haaveileville kuin apteekin hyllyltä. ”Suosittelen ulkomaista työharjoittelua opiskelijalle, joka haluaa uusia kokemuksia erilaisessa kulttuurisessa ympäristössä, kielitaidon kehittymistä, uskaltaa ja haluaa astua mukavuusalueensa ulkopuolelle, kehittyä ammatillisesti ja ammattilaisena.”
Tuula kannustaa myös olemaan rohkea, reipas ja oma-aloitteinen sekä käyttämään kainostelematta myös englanninkieltä. ”Et tarvitse täydellistä kielitaitoa, vaan uskallusta edes yrittää puhua vierasta kieltä asiakastilanteissa ja vapaa- ajallasi. Pärjäät myös yksin ja uskallat tutustua uusiin ihmisiin. Omaat sopeutumiskykyä erilaisessa kulttuuriympäristössä. Tällä tarkoitan sitä, että asiat eivät tapahdu aina samalla tavalla kuin Suomessa, mutta otat sen positiivisena uutena kokemuksena, etkä stressaa turhasta.”
”Tarttukaa tilaisuuteen, jos se on mahdollista. Ulkomainen työharjoittelu avartaa kokemuksia ja on mieleenpainuva ” once in the lifetime” kokemus, joka voi jatkossa vaikuttaa jopa omantyöuran kehitykseen.” kannustaa Tuula kaikkia ulkomailla työskentelystä haaveilevia.
10 vinkkiä ulkomaille työskentelemään haluavalle
Työskentely ulkomailla on huikea kokemus, joka parantaa kielitaitoa, lisää itsevarmuutta, kehittää monikulttuurisia taitoja ja voi mahdollistaa jopa kansainvälisen uran.
Tässä koottuna kymmenen vinkkiä, joiden avulla Sinäkin voit onnistua:
1. Laita paperit kuntoon
Ota selvää etukäteen, mitä dokumentteja tarvitset työskennelläksesi kohdemaassasi. Dokumenttien saaminen voi viedä aikaa ja rahaa, joten aloita prosessi ajoissa.
2. Budjetoi tulot ja menot
Selvitä mahdollinen kuukausipalkkasi tai muut mahdolliset tulonlähteet elämistäsi varten. Tee ainakin alustava suunnitelma tuloistasi ja menoistasi. Eläminen ulkomailla on usein edullisempaa kuin Suomessa, mutta varaudu myös yllättäviin menoihin.
3. Etsi työ- tai harkkapaikka sekä asunto
Ota selvää, mikä on paikallinen tapa löytää asunto ja työ- tai harjoittelupaikka kohdemaastasi.
4. Varaa aikaa ja rahaa myös vapaa-ajan viettoon
Toisen maan kokemiseen tarvitaan aikaa ja jonkin verran rahaakin, joten varmista, että sinulta löytyy riittävästi molempia. Kannattaa myös ottaa selvää kohdemaastasi ennakkoon.
5. Verkostoidu
Erityisesti vieraassa maassa korostuu verkostojen merkitys. Liity eri ryhmiin ja foorumeihin sosiaalisessa mediassa, kysy ja keskustele. Näin voit saada myös uusia ystäviä. Ole kuitenkin tarkkana, äläkä anna henkilökohtaisia tietoja itsestäsi tuntemattomille.
6. Tutustu ennakkoon kohdemaahan ja sen kulttuuriin
Jos haluat muuttaa ulkomaille pidemmäksi aikaa ja työskennellä siellä, niin mikäli mahdollista, olisi hyvä vierailla siellä ennakkoon selvittääksesi, voisitko elää siellä. Samalla voit myös tavata työnantajia, tutustua alueeseen sekä selvittää tapoja hankkia siletä asunto ja työpaikka.
7. Selvitä paikallinen työnhaku
Selvitä, mikä on paikallinen tapa hakea töitä kohdemaassasi. Onko lähestymistapa virallinen, hoidetaanko se erilaisten dokumenttien kautta vai arvostetaanko kasvokkain tapahtuvaa kontaktia.
8. Laita CV ja hakukirje minttiin
Kun olet selvittänyt paikallisten tavan etsiä töitä, niin tee itsellesi englanninkielinen CV ja laadi hakukirje. Huomioi myös, että työnhakudokumenteissa on maakohtaisia eroja, joten taustatyö on tärkeää.
9. Kokoa todistukset nippuun
Riippuen koulutuksestasi ja työkokemuksestasi, toisessa maassa sinulta saatetaan vaatia esimerkiksi kielitodistusta. Selvitä mahdolliset työhön vaadittavat dokumentit ja hanki sellaiset ajoissa.
10. Varaudu vastoinkäymisiin – mutta muista, ne voivat olla onnenpotkuja valepuvussa!
Valmistaudu kulttuurishokkiin ja koti-ikävään ja muista, että tulet saamaan elinikäisiä muistoja tältä ajanjaksolta. Yleensä joka ikinen sen kokenut ei vaihtaisi kokemusta pois mistään hinnasta, plussat voittaa miinukset kuus nolla.
Mariaa ja Tuulaa voit seurata myös sosiaalisessa mediassa. Marian ammatilliset Instagram ja Facebook-sivut löydät nimellä @bymariareed ja henkilökohtaiset @mariaruokonen. Salon Liyana löytyy Instagramista nimellä @salonfuengirola. Tuulan liikkeen Instagram ja Facebook-sivut löytyvät nimellä @Tsilivis Hair Studio, jos vaikka innostut kyselemään tulevista harkkamahdollisuuksista.
Kiitos haastateltaville Marialle ja Tuulalle!
Terveisin, Mila
PS: Tiesithän, että hankkimalla verkkokurssin tai e-kirjan verkkokaupastamme voit samalla nyt myös auttaa. Uuteen Nousuun (Mila Andersén Oy) lahjoittaa kaikki verkkokauppansa myyntituotot maaliskuun ajalta Ukrainan kansan auttamiseksi 100%:sti. Auta Sinäkin Ukrainan ihmisiä hankkimalla itsellesi lisää osaamista Uuteen Nousuun verkkokaupasta. Lahjoitamme apumme Ukrainalle UNICEFin kautta.
Lähde: EF: Haluatko työskennellä ulkomailla?
PPS: Jos pidit postausta hyödyllisenä, niin olisin kiitollinen, jos jakaisit sitä myös omissa somekanavissasi. Ota seurantaan myös somekanavamme, niin tiedät mistä puhutaan. Siihen linkit löydät sivun alapalkista.