Isolla riskillä lähdin vuonna 2014 perustamaan itsekseni omaa kampaamoa ilman minkäänlaista takuuta tuleeko asiakkaita olemaan. Minun onnenani oli, että perustin tämän kotikaupunkiini ja verkostoni oli tarpeeksi laaja saadakseni tunnettavuutta pikkukaupungissa. Vuosien myötä, sain ihania työkavereita kanssani tekemään kauneudenhoitoalan bisnestä, muutimme isompiin tiloihin laajentaen toimintaa, lanseerasin oman shampoon ja möin naistenvaatteita kampaamon yhteydessä ensimmäisinä Heinolassa. Kuuden vuoden aikana kehitin toimintaani kannattavaksi ja lunastin paikkani yhtenä suosituimpina parturi-kampaamoina Heinolassa. Mutta kuinkas sitten kävikään?
Tuli korona. Saimme pidettyä liikkeen avoinna ja töitäkin toteutimme sen mitä varauksia tuli. Kehitimme kollegoideni kanssa pikapikaa verkkokaupan, jossa myimme varastoamme ulos pilkkahintaan. Näin saimme katettua pakollisia kuluja. Yhdessä pidimme palavereita miettien, mitä olimme valmiita yritystoiminnan pelastuksen eteen tekemään. Ottaako lainaa, että pääsee pahimman yli? Mitä kuluja voimme karsia, jotta pärjäämme?
Samalla kalenterin ammottavan tyhjyyttään oli aikaa mietiskelylle. Elänkö sellaista elämää kuin haluan? Saanko työstäni irti edelleen sitä paloa, jota sain muutamia vuosia sitten? Etenenkö enää urallani? Opinko mitään uutta?
Joten mielestäni pakollinen breikki työnteosta, antoi minulle paljon enemmän, kuin olin ajatellutkaan. Hetkisessä arjessa monesti unohtaa pysähtyä ja kysyä itseltään – vieläkö tämä antaa minulle sen mitä tarvitsen?
Koronan myötä, minun yksi intohimoistani ei ollut enää mahdollista – matkustaminen ulkomaille. Huomasin tarvitsevani säännöllisesti irtiottoa arjesta ja mahdollisimman kauas kotoa. Matkustaminen opettaa minulle eri kulttuureita, uskontoja, ihmisiä, ja elämyksiä. Saan aivan erilaista tietoa maailmasta ja pääsen kokemaan niin upeita uusia elämyksiä, jotka ruokkivat omaa sisintäni. Koen matkustamisen olevan yksi iso tarpeeni elämässä, ja ilman sitä en voi hyvin.
Monipuolinen kouluttautuminen on nykyään plussaa – myös minulle
Ihmisenä tahdon edetä elämässä. Tahdon oppia ja kokea uusia asioita – on ne sitten elämyksiä, kouluttautumista, ruokaa tai tapahtumia. Tänä päivänä koen tämän olevan etu monelle kaltaiselleni.
Ennen arvostettiin pelkästään tietoa ja osaamista yhdeltä alalta. Ollaan 40-vuotta samassa työpaikassa ja mahdollisesti päästään välillä etenemään yrityksen sisällä. Riippuen tietenkin yrityksen laajuudesta.
Nyt olen huomannut, että on aivan normaalia vaihtaa työpaikkaa muutamien vuosien jälkeen. Kouluttaudutaan uusiin aloihin ja hyvässä lykyssä jollakin voi olla, jopa kuusikin eri ammattia. Työpaikoilla arvostetaan enemmän työntekijän monipuolista osaamista. Tämä voi olla myös kompastuskivi työnhakijalle – uutena alan vaihtajana, voi olla monipuolisen osaamisen puute varsinkin. Onko tarpeeksi monipuolista osaamista? Minkälaista osaamista minulla pitäisi olla?
Tällä hetkellä itse opiskelen neljättä ammattiani. Päätin koronan aikaan mietiskellessäni kokeilla miltä tuntuisi opiskella matkailualalla. Edelliset kolme ammattiani opiskelin ammattikoulun penkillä ja totesin, että nyt jos vielä lähden opiskelemaan, niin ammattikorkeakoulututkintoa lähden havittelemaan. Lisäksi halusin nimenomaan suuntautua matkailun puoleen ja mielelläni tähdäten korkealle. Löysin Haaga-Helian Helsingin päästä esimiesvalmiudet antavan koulutusohjelman, joka suuntautuu matkailun puoleen. Kaikki tai ei mitään – ajattelutavalla mentiin.
“Nyt olen huomannut, että on aivan normaalia vaihtaa työpaikkaa muutamien vuosien jälkeen. Työpaikoilla myös arvostetaan enemmän työntekijän monipuolista osaamista.”
Ensi askeleen otin avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Ilmoittauduin neljälle eri kurssille, jotka olivat yllä mainitun koulutusohjelman alla. Tahdoin varmistaa tämän avulla, että olisiko tämä minun alaani. Olihan se – kevään 2020 jälkeen päätin, että tohon kouluun mä menen.
Tiesin heikkouteni olevan kirjallisissa työtehtävissä, olinhan tehnyt käsilläni töitä jo 16-vuotiaasta saakka. Matikka ja englannin kieli eivät ole vahvuuksiani, lisäksi myös synnynnäinen kielellinen vaikeus hankaloitti kouluun pääsemistä. Hain syksyllä 2020 Lahden LAB:iin tradenomiksi. Valmistauduin pääsykokeisiin YouTuben avulla päntäten matikkaa, muuta en tiennyt mitä voisin harjoitella.
En päässyt tradenomiksi, mutta näin minkälainen pääsykoetilaisuus on ja mitä se sisälsi. Pääsin valmistautumaan kevään 2021 hakuun tulevaan matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelmaan Haaga-Heliaan paremmin tietäen mitä on tulossa. Tiesin entuudestaan, että tähän koulutusohjelmaan on erittäin vaikea päästä, joten valmistauduin siihen, että ensimmäisellä kerralla en tulisi pääsemään kouluun.
Yllättäen pääsin ekalla kerralla sisään! Puolentoista vuoden tavoitteellinen uurastus tämän eteen palkitsi. Syksyllä 2021 aloitin Haaga-Helian matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelmassa, suuntautuen digitaaliseen matkailuun monimuotototeutuksella.
Yrittäjyyden haasteet alaa vaihtaessa – aikuiskoulutustuki – YEL
Yrittäjänä ollessa uuteen alaan kouluttautuminen ei pakolla ole se kaikista helpoin ratkaisu. Opintovapaita ei ole mahdollista saada ja pelkällä opintotuella sekä opintolainalla ei omakotitalo asujana paljoa elellä. Tietyt kulut yritystoiminnasta pyörivät kokoajan ja on pakko tehdä töitä opiskeluiden ohella, jotta saan myös kotikulut katettua. Itsehän olin varma, että saan yrittäjän aikuiskoulutustukea. Olinhan pitänyt tuossa vaiheessa yritystäni seitsemän vuoden ajan ja palkkatöitä olin kerennyt reilu vuoden tehdä ennen yritystäni. Tällä tavalla olisin saanut pidettyä elintasoani edes hieman lähempänä aiempaa, mutta niinkuin kirjoitusmuodosta varmasti huomaat, ei asiat menneet kuin Strömsössä.
Yrittäjien YEL:istä ollaan montaa mieltä, milloin se on yrittäjälle positiviinen asia ja milloin negativiinen. Monesti juurikin se negatiivinen. Edut yrittäjille ei mielestäni ole läheskään samat kuin palkansaajilla samoilla maksuilla, joten olen pitänyt aika minimissään YEL-maksuja. Ajallisesti aikuiskoulutustuen vaatimat kahdeksan vuoden työssäolovuodet tulivat täyteen. YEL-maksujen mukaan katsottiin, että vuodessa olen tehnyt vain 10 kk töitä, joten aikuiskoulutustukeni evättiin. Ensimmäinen vuosi opiskelijana tuli menemään ainoastaan opintotuella ja opintolainalla. Lisäksi pystyin vähän tekemään töitä opiskeluiden ohella yrittäjänä.
Nyt olen toista vuotta aloittamassa ja viimein olen oikeutettu yrittäjän aikuiskoulutustukeen. Palkansaajan aikuiskoulutustukihan on tietty prosentuaalinen summa omasta palkasta ja pystyt jäämään opintovapaalle. Yrittäjän aikuiskoulutustuki on tänä vuonna (2022) 637 € / kk bruttona ja saat tehdä töitä yrityksesi kautta, kunhan liikevaihto tippuu kolmanneksen. Edelleenkään siis etuni yrittäjänä ei ole läheskään sama kuin palkansaajan.
“Onneksi tukiverkkoni auttavat pärjätäkseni näinä kehittymisvuosina ja kykenen opiskelemaan uudelle alalle. Luotto itsellä tulevaisuudesta on kumminkin iso!”
Kauneudenhoitoalan potentiaali matkailualalla
Olen oppinut ja hyödyntänyt kauneudenhoitoalan ammatteja myös nyt opiskellessani matkailualaa. Tiesitkö, että kauneus ja terveys aiheina matkailussa ovat nouseva trendi? Tänä päivänä matkustetaan kauneuden eri palveluihin, jopa ulkomaita myöten. Näitä ovat esimerkiksi plastiikkakirurgiset toimenpiteet. Nämä tulevat näkymään päivä päivältä enemmän matkailussa.
Meillä Suomessakin asiakkaat toteuttavat tätä jo. Parturi-kampaaja tai täyteainepistoksia tekevä ammattilainen houkuttelee asiakasta vaihtamaan kaupunkiakin saadakseen haluamaansa palvelua. Kauneudenhoitoalan ammattilainen voi olla erikoistunut tiettyihin palveluihin ja asiakas on valmis maksamaan, sekä matkustamaan saadakseen toivomaansa laatua. Tämän hyödyntäminen muun muassa sosiaalisen median markkinoinnissa on siis erittäin tärkeää! Uusi potentiaalinen asiakkaasi voi olla aivan muu kuin paikkakuntalainen Irma.
Somen voima kauneudenhoitoalalla ja matkailualalla
Sosiaalisen median voima kauneudenhoitoalalla, sekä matkailualalla on suuri. Tämä mahdollistaa asiakkaalle tutustua etukäteen palveluihin, sekä löytää uusia palvelun ja tuotteiden tarjoajia. Somessa on helppo näyttää kättesi jälki mm. Parturi-kampaajana. Saat portfoliosi laajalle yleisölle näkyviin. Matkailualalla taas, yritykset pääsevät näyttämään asiakkailleen millaisessa miljöössä he pääsevät kokemaan eri palveluita.
Tänä päivänä olen oppinut, että tarinallisuus ja ihmiset yritysten takana myyvät eniten somessa. Kysymyksiä, johon voidaan vastata somessa voivat olla: Keitä ovat ihmiset yritysten takana? Mitä yrityksen takana tapahtuu? Mitä arvoa palvelusi/tuotteesi tuo asiakkaalle? Millaisen kokemuksen asiakkaat pääsevät kokemaan? Mitä tunteita palvelu/tuote herättää?
Sosiaalisen median kanavana erityisesti Instagram ei ole mainoskanava. Täällä ei kannata markkinoida tuotteita tai palveluita mainosmaisesti. Ihmiset Instagramin sisällä hakevat inspiraatiota, tietoa, mahdollisuuksia ja unelmia, joita mahdollisesti yritys voi tarjota!
Mikset vaihteeksi kertoisi:
- Millälailla asiakkaasi saa pidettyä vaaleat hiuksensa viileinä?
- Mitä tarkoittaa metallijäämät hiuksissa ja mitä sille voi tehdä?
- Miten hoitaa auringon polttamaa ihoa?
- Mistä raaka-aineesi ravintolalle tulee?
Voisitko näyttää behind the scenes -materiaalia maisemista saunoessasi retkeilyalueella?
- Esimerkkejä elämyskokemuksista <- Millainen tunnelma?
- Miten hoidatte eläimiä kotieläinpihalla? Ruokkiminen, kävelyttäminen, turkinhoito jne.
Vain mielikuvitus on rajana!
Toteuttamalla ylläolevia ideoita hauskoina tai tunnelmaisina videoina, näyttäen arkisiakin kuvia yrityksen sisältä tuovat luottamusta asiakkaille. He tiedostavat kuka ja millainen ihminen siellä ruudun toisella puolella oikein on.
Nämä antavat heille arvoa, tietoa, elämyksiä ja mahdollisuuksia! Lisäksi somen kautta saa nykyään paljon laajempaa näkyvyyttä ja markkinointi on pitkäkestoisempaa kuin sanomalehdessä mainonta. Potentiaalisten asiakkaiden ja tunnettavuuden laajentaminen näin on paljon helpompaa.
Mistä löydän itseni tulevaisuudessa?
Kaiken yllä olevan sepustuksen jälkeen, tällä hetkellä toimin tuolivuokralaisena tehden osa-aikaisesti parturi-kampaajan hommia. Toivon löytäväni töitä matkailualalta jo opiskeluideni aikana.
Tavoitteenani on tällä hetkellä työllistyä yritykseni kautta. Aikuiskoulutustukea saadessani en pysty palkallisia töitä vielä tekemään, joten päätin lanseerata palvelun, jossa matkailualan yrittäjät voivat ”palkata” minut laskutus periaatteella yritykseensä töihin. Näin sekä yritys, että minä hyödymme työmuodosta eniten ja tämä ei sitouta meistä kumpaakaan osapuolta liikaa. En siltikään aio sulkea silmiäni, jos unelmien palkallinen työmahdollisuus sattuu kohdalle!
Tulevaisuudessa toivon pääseväni työskentelemään ainakin osittain ulkomailla, kehittäen eri matkailualan tuotteita sekä palveluita, unohtamatta asiakaspalvelua ja muita ihmiskohtaamisia. Kerran asiakaspalvelija, aina asiakaspalvelija. Rakastan myös sosiaalisen median markkinointia, ja olenkin itseäni kouluttanut koulun ohella sosiaalisen median konsultin taitoihin.
Toivon tarinani tuovan uskoa ja toivoa myös muille. Kun jotain tahtoo oikein kovasti, sen eteen tehdään töitä ja yleensä lopussa kiitos seisoo. Minun matkani on vielä alussa, mutta tulevaisuudesta on erittäin luottavainen olo.
Sinua voisi kiinnostaa myös: Urautuako vai uskaltaa uusille urille -Kun kampaaja miettii alanvaihtoa ja Haaveiletko työ- tai harjoittelupaikasta etelän auringon alla? – Näillä vinkeillä onnistut
Rakkaudella Emmi
Emmi Leppänen, Emmye´s
LinkedIn: www.linkedin.com/in/emmileppanenn
Www-sivut: emmi-leppanen.webnode.fi
PS: Jos pidit artikkelistani, niin olisin iloinen jos jakaisit sen myös omissa verkostoissasi.
Muistathan hyödyntää myös Uuteen Nousuun syyskampanjaedun, jos et vielä ole opiskellut jäätävän hyvää Iho kosmetiikan kohteena -verkkokurssia. Katso siitä ilmainen johdantoluento tästä linkistä ja nappaa etusi tai tutustu muihin Uuteen Nousuun tuotteisiin Uuteen Nousuun verkkokaupassa.
2 Comments
Täällä yksi samanlainen, oma liike 42v ja ala vaihtumassa matkailuun. Ostimme vanhan koulun johon teimme “majatalon”
Nyt vaan pitäisi irrottautua omasta yrityksestä, joka on vasta taipaleensa alussa.
Onnea Anne-Mari uuteen ja upeaa, että löytyy uusia ideoita ja yrittäjähenkisyyttä!