EU:ssa kosmetiikkatuotteesta vastaa joko sen EU-valmistaja tai -maahantuoja. Vastuu tarkoittaa monia asioita kuten sitä, että tuotteiden turvallisuus on varmistettu, valmistuksessa on noudatettu hyviä tuotantotapoja ja että tuotteissa on vaaditut pakkausmerkinnät. Samat säännöt koskevat sekä kuluttaja- että ammattikosmetiikkaa.
Vaikka kokonaisvastuu tuotteesta on aina yllä mainituilla toimijoilla, myös jakelijoilla on omat velvoitteensa. Jakelijoita ovat toimitusketjun muut tahot kuin valmistajat tai maahantuojat, jotka asettavat kosmeettisen valmisteen saataville yhteisön markkinoilla. Käytännössä jakelijoita ovat esimerkiksi EU:n sisämarkkinoilta tuotteita Suomeen tuovat yritykset ja kauppa. Myös kauneudenhoitoalan ammattilaiset, jotka myyvät tuotteita, ovat jakelijoita ja ovat velvoitteiden suhteen samalla viivalla kuin esimerkiksi vähittäiskauppa.
Jakelijoiden toimet varmistavat osaltaan, että markkinoilla olevat tuotteet ovat lainsäädännönmukaisia. Kauneudenhoitoalan ammattilaisen on muun muassa tarkistettava, että tuotteissa on pakkausmerkinnät ja että tietyt merkinnät on annettu sekä suomeksi että ruotsiksi – puutteellisilla merkinnöillä tuotteita ei saa myydä. Esimerkkinä käyttötarkoituksen merkitseminen päivävoiteeseen: tuotteessa pitää lukea suomeksi päivävoide ja ruotsiksi dag creme (huom. nämä käännökset ovat esimerkkejä), pelkkä englanninkielinen käyttötarkoitus day cream ei riitä. Jakelija ei voi myöskään myydä sellaista tuotetta eteenpäin, jonka säilyvyysaika on kulunut umpeen.
“Kauneudenhoitoalan ammattilaisen on muun muassa tarkistettava, että tuotteissa on pakkausmerkinnät ja että tietyt merkinnät on annettu sekä suomeksi että ruotsiksi – puutteellisilla merkinnöillä tuotteita ei saa myydä. Jakelija ei voi myöskään myydä sellaista tuotetta eteenpäin, jonka säilyvyysaika on kulunut umpeen.”
Lisäksi jakelijan on varastoitava tuotteet niin, ettei niiden tuoteturvallisuus vaarannu. Toimijoiden on myös tehtävä tarvittaessa yhteistyötä viranomaisen kanssa esimerkiksi tuotteiden poisvetotilanteessa. Muun muassa poisvetotilanteiden helpottamiseksi jakelijoiden on säilytettävä tieto siitä, keneltä tuotteet on hankittu kolmen vuoden ajan päivästä, jolloin kosmeettisen valmisteen erä toimitettiin jakelijan saataville. Jakelijan on myös ilmoitettava kosmetiikan aiheuttamasta vakavasta ei-toivotusta vaikutuksesta kansalliselle valvovalle viranomaiselle (Tukes).
Kosmetologi tai kampaaja on jakelija vain niiden tuotteiden osalta, joita hän myy eteenpäin. Tuotteiden käyttäminen asiakastyössä on loppukäyttöä. Loppukäyttäjän vastuulla on käyttää tuotteita oikein, toisin sanoen noudattaa tuotteiden pakkausmerkintöjä. Mikäli ammattilainen toimii ohjeiden vastaisesti ja käytön yhteydessä tapahtuisi esimerkiksi haittavaikutus, tällöin vastuu tuotteesta voi siirtyä ammattilaiselle.
Kun jokainen toimitusketjun toimija huolehtii omista velvoitteistaan, varmistetaan tuotteiden turvallisuus käyttäjilleen. Alan ammattilaisen tulee tuntea EU:n kosmetiikka-asetuksen pääpiirteet – se on osa ammattitaitoa. Esimerkiksi Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry:n ja Tukesin sivuilta löytyy hyviä tietopaketteja.
“Jakelijan on varastoitava tuotteet niin, ettei niiden tuoteturvallisuus vaarannu. Toimijoiden on myös tehtävä tarvittaessa yhteistyötä viranomaisen kanssa esimerkiksi tuotteiden poisvetotilanteessa. Jakelijan on myös ilmoitettava kosmetiikan aiheuttamasta vakavasta ei-toivotusta vaikutuksesta kansalliselle valvovalle viranomaiselle.”
“Kosmetologi tai kampaaja on jakelija vain niiden tuotteiden osalta, joita hän myy eteenpäin. Tuotteiden käyttäminen asiakastyössä on loppukäyttöä. Loppukäyttäjän vastuulla on käyttää tuotteita oikein, toisin sanoen noudattaa tuotteiden pakkausmerkintöjä. “
Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry – töitä koko alan puolesta
Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry (ent. Teknokemian Yhdistys ry) edustaa kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden valmistajia ja maahantuojia. Olemme osa isompaa eurooppalaista verkostoa ja teemme aktiivista yhteistyötä eurooppalaisten järjestöjen kanssa (esimerkiksi Cosmetics Europe ja pohjoismaiset järjestöt). Tämä auttaa jäsenyrityksiämme ennakoimaan muutoksia ja toimimaan tuoreimman tiedon valossa. Tehtävämme on muun muassa auttaa jäsenyrityksiämme lainsäädännössä sekä seurata alan ajankohtaisia asioita ja markkinoita. Teemme töitä koko alan puolesta!
Yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi voivat liittyä kosmetiikan valmistajat ja maahantuojat. Jäsenyyden myötä yritykset voivat muun muassa osallistua yhdistyksen koulutuksiin ja työryhmätoimintaan, pääsevät extranet -palveluun ja saavat jäsentiedotteita ajankohtaisista asioista. Uusille jäsenille jäsenmaksu ensimmäisen kahden vuoden ajalta on 500 euroa/vuosi. Mikäli jäsenyys kiinnostaa, ota yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää!
Eeva-Mari Karine
Eeva-Mari KarineAsiantuntija, Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry
Twitter: @Eeppok, @Koshygteollisuus
LinkedIn: Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus ry
PS: Jos pidit artikkelia hyödyllisenä, niin me olisimme iloisia, jos jakaisit sitä myös omissa kanavissasi!