Miltä kuulostaisi kehittää ihan oma kosmetiikkabrändi? Miten sellainen ylipäätään on mahdollista? Tapoja voi olla monia, osaamista tarvitaan ja verkostoistakin voi olla hyötyä. Usein myös sattuma puuttuu peliin, mutta ennen kaikkea kehitystyö vaatii pitkäjänteisyyttä ja stressinsietokykyä. Näin se kuitenkin voi onnistua.
Moi! Olen Jenni Ahokas, korealaisen kosmetiikan maahantuoja ja kehitän tällä hetkellä omaa kosmetiikkabrändiä. Maahantuon tällä hetkellä suosittuja korealaisia brändejä kuten COSRX:ää Pohjoismaihin, elokuussa 2022 tuomme markkinoille yhden isoimman ja suosituimman korealaisen kosmetiikkabrändin. Liiketoimintaamme kuuluu Bearel.fi -verkkokauppa, kaksi korealaisen kosmetiikan myymälää Helsingissä sekä yritysmyyntiä.
Vaikka maahantuomat brändimme ovat mielenkiintoisia ja pitävät minut kiireisenä, päätin jo vuonna 2020 että joku päivä kehitän oman brändin. Korealaisissa brändeissä isoin haaste on ollut löytää PT-kauppaan sopivia brändejä. PT-kaupat ovat iso ja tärkeä jakelukanava meille mutta harmillisen vähän löytyy brändejä, jotka kriteereiltään sopivat PT-kauppaan. Useiden brändien hintataso on liian korkea tai tuotteet sellaisia, etteivät ne PT-kaupassa möisi. Ei siis auttanut muu kuin laittaa oman brändin kehitystyö tulille.
“Ei auttanut muu kuin laittaa oman brändin kehitystyö tulille.”
Kosmetiikkabrändin kehittäminen on pitkäjänteistä työtä
Aloin kehittää brändiä, joka olisi hinnaltaan edullinen mutta laadultaan korealaista kosmetiikkaa. Koreassa tuotekehitys on aivan maailman huippuluokkaa ja halusin ehdottomasti brändin tuotekehityksen ja valmistuksen tapahtuvan Koreassa. Brändin ensimmäiset tuotteet keksin nopeasti, perustuen meidän myymälöiden ja verkkokaupan suosittuihin tuotteisiin. Minulla on alusta asti ollut selkeä visio siitä, millaisia tuotteita haluan markkinoille tuoda ja miten ne erottuvat muista.
Minulla on laaja kontaktiverkosto Koreassa, joten löysin nopeasti yhteistyötehtaan brändin kehitykseen / valmistukseen. Sen jälkeen alkoikin jo tuotekehitys, joka on osoittautunut melko isoksi haasteeksi. Kirjoitan tätä blogipostausta heinäkuussa 2022 eivätkä tuotteet ole vieläkään valmiita.
Olen hylännyt niin monta tuotenäytettä, että jossain vaiheessa vaivuin jopa epätoivoon, että en tule ikinä saamaan tarpeeksi hyviä tuotteita. Brändin tuotteet pitäisivät löytyä kauppojen hyllyiltä tammikuussa 2023, joten pikkuhiljaa alkaa olemaan kiire. Onneksi valoa on tunnelin päässä ja tuotteet ovat viimeisiä viilauksia vaille valmiita.
“Minulla on alusta asti ollut selkeä visio siitä, millaisia tuotteita haluan markkinoille tuoda ja miten ne erottuvat muista.”
Brändin kehitys on ollut haastavaa, hermoja raastavaa ja kaikin puolin haasteellisempaa kuin osasin odottaa. Tähän on mennyt aikaa myös huomattavasti enemmän kuin etukäteen ajattelin. Oletin, että koska minulla on selkeänä mielessä mitä haluan, loppu hoituu kuin itsestään.
Erityisesti tuotekehitys on ollut hidasta, epäilen että me ei tehtaan kanssa puhuta ns. samaa kieltä sillä kehitän tuotteita ensimmäistä kertaa elämässäni. Oma fiilikseni vaihtelee myös lähes viikoittain käsittämättömästä innostuksesta (tästä tulee historian kovin juttu!!) jännitykseen, että mitä jos näistä tuotteista ei tykätäkään.
“Brändin kehitys on ollut haastavaa, hermoja raastavaa ja kaikin puolin haasteellisempaa kuin osasin odottaa. Tähän on mennyt aikaa myös huomattavasti enemmän kuin etukäteen ajattelin.”
Verkostoista vetoapua tuotekehitykseen
Kehitystyön tueksi olen kuunnellut tuhansia tunteja podcasteja eri kosmetiikkabrändeistä, niiden kehityksestä ja maailmanvalloituksesta. Olen sparraillut muiden kanssa, jotka ovat brändejä kehittäneet. Olen saanut kullanarvoisia vinkkejä mm. siihen, mitä ottaa huomioon ja mitkä ovat pahimmat kompastuskivet. Olen toteuttanut kohderyhmälle workshoppeja, tutkimuksia ja benchmarkannut muita brändejä.
Tutkimustyötä on tehty hirveästi ja kaiken opitun mukaan olen suunnitelmaani muokannut. Isoin muutos on tullut pakkauksiin sillä workshopien ja kyselytutkimuksien perusteella kohderyhmäni arvostaakin lähes päinvastaista pakkausta kuin mitä itse aluksi ajattelin. Pakkaus on kuitenkin yksi merkittävin tekijä tuotteen valinnassa, joten luojan kiitos toteutin tutkimukset.
“Olen sparraillut muiden kanssa, jotka ovat brändejä kehittäneet. Olen saanut kullanarvoisia vinkkejä mm. siihen, mitä ottaa huomioon ja mitkä ovat pahimmat kompastuskivet.”
Brändin nimi on rekisteröity, pakkaukset lähes valmiita (ja ne tuotteetkin!), joten pikkuhiljaa pääsee suunnittelemaan lanseerausta, nettisivuja, markkinointia yms. Paljon on vielä tehtävää mutta askel kerrallaan brändi valmistuu.
Lanseerauksesta pääset lukemaan lisää seuraavassa blogipostauksessani, joka on tulossa Uuteen Nousuun sivustolle myöhemmin kosmetiikkabrändin lanseerauksen jälkeen! 🙂
PS: Lue myös Mila Andersénin artikkeli Innovaatioilla yritystoiminta uuteen nousuun ja poimi hyvät neuvot siihen, miten sinäkin voit tuotteistaa oman ideasi kaupalliseksi innovaatioksi, pyöripä mielessäsi sitten konkreettinen tuote tai idea uudesta palvelusta tai toimintamallista.
Terkuin, Jenni Ahokas
PPS: Minua voit seurata Instagramissa @ahokasjenni ja verkostoitua kanssani Linkedinissä https://www.linkedin.com/in/jenni-ahokas/. Ja mikäli pidit artikkelistani, niin kiitos jos jaat sen myös omissa kanavissasi.