Julia Antin

Miten valmistua juhlakauteen? – Huippukampaaja Julia Antin antaa vinkit juhlijoille ja ammattilaisille

Tuleva kevät ja kesä ovat kauan kaivattujen juhlien aikaa. Pian voimme jälleen kokoontua yhteen viettämään vappua, äitienpäivää, valmistujaisia, ylioppilasjuhlia tai vaikkapa häitä. Juhlat vaativat myös oman valmistutumisensa ja jokainen haluaa myös olla tärkeänä päivänä edustavimmillaan voidakseen nauttia rennosti itse juhlasta. Juhlijoiden onkin syytä varata ajat kampauksiin ja meikkiin ajoissa. Hyvä on myös miettiä, mistä ja keneltä aika kannattaisi varata sekä mitä käsittelyitä kannattaa tehdä jo ennakkoon. Ammattilaisilla puolestaan voi olla tarvetta päivittää osaamistaan, sillä pitkä tauko juhlakampausten tai meikkien tekemisessä saattaa aiheuttaa stressiä. – Miten siis varautua tulevaan juhlasesonkiin ammattilaisena tai kuluttajana?

Pitkän eristyksissä olon jälkeen tuleva kevät ja kesä näyttäytyvätkin nyt varsinaisena juhlasesonkina. Parin viime vuoden aikana moni joutui perumaan juhliaan, siirtämään niitä tuonnemmaksi tai pitämään ainakin pienemmällä porukalla. Lisäksi ravintoloiden ja juhlapaikkojen rajoitukset haittasivat ilonpitoa eikä skumpan skoolaus virtuaalikekkereillä korvaa aitoa läsnäoloa. Nyt moni valmistautuukin tulevaan juhlakauteen aivan uudella innolla, olipa sitten itse päivänsankarina tai vaikkapa ylpeänä äitinä tai anoppina. Jokainen on juhlansa ansainnut ja rajoitusten poistuttua, niistä aiotaan todellakin nauttia.

Tämä näkyy myös hius- ja kauneudenhoitoalan ammattilaisten arjessa. Pitkän tauon jälkeen on taas kysyntää juhlakampauksille ja meikeille. Tämä voi laittaa monien ammattitaidot puntariin ja tarvetta saattaisi olla ehkä osaamisen päivittämiselle, jos taidot eivät ole tauon jäljiltä ihan parhaassa terässä. Ja niinhän sitä sanotaan, että mestarit treenaa eniten ja alan huippuja yhdistää jatkuva oppimisen halu. Osaaminen tuo myös rentoutta tekemiseen, josta tekijä itsekin nauttii – asiakkaasta puhumattakaan.

 

 

”Kampausaikoja varataan jopa kahta vuotta aikaisemmin”

Kaksikymmentä vuotta sitten Lahdesta parturi-kampaajaksi valmistunut, kansainvälisiltä kilpailulavoiltakin tuttu, kampausten huippuosaaja ja kouluttaja Julia Antin innostui kampauksista jo kouluaikanaan osallistuessaan fantasiasarjaan. ”Olen aina tykännyt askartelusta ja käsitöistä. Erityisesti hiukset ovat inspiroiva materiaali, sillä niistä voi loihtia ihan mitä vaan ja ahkeralla harjoittelulla voi ammattitaitoaan hioa loputtomasti. Sen vuoksi kampaukset ovatkin olleet intohimoni alusta asti.”

”Koulun jälkeen muutin Irlantiin ja työskentelin siellä yhdeksän vuotta, kilpaillen ahkerasti erilaisissa sarjoissa. Pari vuotta olin myös Irlannin maajoukkueessa edustamassa Irlantia kansainvälisissä kisoissa, jossa olen voittanut muun muassa hääkampaussarjan vuonna 2012.” kertoo Irlannissa vuoden hääkampaajaksikin valittu Julia vaiheistaan kansainvälisillä kilpailuareenoilla.

“Myöhemmin muutin sitten takaisin Suomeen, perustin oman liikkeen ja jatkoin kisaamista täällä. Menestystäkin tuli hyvin, esimerkiksi kampaajien suomenmestaruuskilpailuissa, joissa olen päässyt mitalisijoille useita kertoja. Lisäksi olen voittanut paljon palkintoja muun muassa hääkampaus- ja fantasiasarjoissa.” kertoo kymmeniin kilpailuihin osallistunut ja sittemmin ekokampaajaksikin opiskellut Julia uransa vaiheista. Eniten sydän sykkii kuitenkin kampauksille, joita voit ihailla myös Instagramissa.

 

 

Ei liene vaikeaa arvata, että taitavana kampaajana tunnetun Julian ajanvarauskalenteri täyttyy nopeasti varsinkin kampausten osalta. ”Meillä kesäisin kaikki lauantait on varattu kampauksille ja meikeille. Erityisesti morsiamia meillä käy todella paljon ja teen myös hääkeikkoja eli matkustan muuallekin tarvittaessa. Eli kesän viikonloput ovat täynnä kampauksia.” lisää Julia, jonka perustama yritys nimeltä ArtMax Studio Lahdessa työllistää tällä hetkellä jo neljä henkilöä, joiden taidonnäytteitä voit seurata myös Instagramissa.

Kuluttajille hän antaakin vinkin, että ajat kampauksiin ja meikkeihin kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä parhaat osaajat varataan ensimmäisenä. ”Meillä ajanvarauksia kesän morsiamille on jo kahdeksi vuodeksi eteenpäin.” nauraa Julia. Siinähän ehtii pian jo sulhanenkin vaihtua.

”Pari vuotta sitten innostuin pitämään myös kampauskoulutuksia. Kouluttaudun itse jatkuvasti ja treenaan ahkerasti, niin jossain vaiheessa tuli tunne, että koska tietoa on jo niin paljon kertyneenä ja jatkuvasti tulee lisää, niin halusin jakaa osaamistani myös toisille.” kertoo välillä myös  Koulutuskeskus Salpauksen tulevia kampaajamestareitakin valmentamassa vieraillut Julia.

 

 

Kampaus ja meikki persoonaan sopivaksi

Julia kuvailee, että niin sanottu virallinen kampausmuoti ja asiakkaiden toiveet saattavat joskus näyttäytyä hänelle hieman eri tavoin painottuneina. Kampausmuodissa on tultu aikaisempaan verrattuna luonnollisempaan ja pehmeämpään suuntaan, mutta asiakkaan tyyli ja persoonallisuus on kuitenkin se, joka lopulta ratkaisee. Luonnolliselle morsiamelle sopii luonnollisempi kampaus ja näyttävämmästä tyylistä pitävälle veistoksellisemmin toteutettu.

Pitkään alalla ollut ja kilpailuissakin menestynyt Julia on tunnettu erityisesti näyttävistä kampauksista, vaikka tekeekin myös luonnollisia ja pehmeitä lopputuloksia. ”Tykkään tehdä isoja ja korkeita kampauksia, joissa käytän usein myös lisäkkeitä. Sen vuoksi minulle ehkä hakeutuukin tavallista enemmän juuri näyttävistä kampauksista pitäviä asiakkaita. Aika moni löytääkin mallikuvan kampaustoiveelleen somesta löytyvistä kampauksista, jotka olen itse tehnyt.” pohtii Julia.

Tuolloin ei ainakaan asiakkaan tarvitse olla huolissaan siitä, että osaako kampaaja toteuttaa juuri hänen toivomansa lopputuloksen, kun toiveena on kampaajan oma taidonnäyte. Toki sellainenkin on aina mahdollista räätälöidä jokaiselle parhaiten sopivaksi. Onhan tärkeää, että once in a lifetime -hetkellä voi jokainen olla tyytyväinen ulkoiseen olemukseensa ja keskittyä nauttimaan juhlasta.

 

 

Vinkit juhlijoille: ”Kokonaisuus ratkaisee”

”Kokonaisuus ratkaisee.”  toteaa Julia ensimmäisenä kysyttäessä vinkkejä asiakkaille ja juhliin osallistujille annettavaksi. ”Kannattaa aina aloittaa miettimällä sitä, että kokonaisuus näyttää hyvälle. Juhlissa otetaan paljon kuvia, jotka jää muistoiksi lopuksi elämää, jolloin kokonaisuudella on iso merkitys.”

“Nykyisin myös monet juhlavieraatkin ottavat kampausten lisäksi myös meikin ammattilaiselta, mikä on hyvä suuntaus.” lisää Julia. ”Kokonaisuuden kannalta onkin harmi, jos asiakas ottaa upean kampauksen ja tekee itse meikin, johon ei taidot riitä tai asiakkaalla ei ole riittävän hyviä meikkiä ja välineitä käytettävissään. Sellainen ei välttämättä näytä kuvissa kovin hyvältä.”

“Asiakkaat pelkäävät turhaan, että ammattilaiset tekevät liian vahvan meikin juhlia varten. Ammattilaisetkin tekevät ihanan kevyitä ja kauniin luonnollisia meikkejä, silloin kun asiakas sellaista toivoo.” rohkaisee Julia.

 

 

Ennen tärkeää päivää on syytä huolehtia jo etukäteen, että hiukset ovat hyväkuntoiset ja halutun väriset. Samana päivänä ei kannata alkaa hiuksia enää värjäämään ja leikkaamaan. Lisäksi ihonhoidosta tulee huolehtia riittävän ajoissa, jotta esimerkiksi kasvojen iho on meikkiä varten parhaimmillaan. Tehokkaan kasvohoidon jälkeen iho voi tarvita jopa useamman päivän aikaa rauhoittua. Hyvä on myös tulla kampaajalle juuri pestyillä hiuksilla, niin kallisarvoista aikaa ei mene hiusten pesemiseen ja kuivaamiseen.

Julia suosittelee asiakkaita luottamaan myös ammattilaisen harjaantuneeseen silmään. ”Suunnittelussa saa toki kertoa toiveistaan, mutta kannattaa kuunnella ammattilaista ja luottaa hänen näkemyksiinsä.” lisää Julia. Me ihmisethän usein sokeudumme omalle peilikuvallemme, saatamme jämähtää tyyleihin tai innostua muoti-ilmiöistä, jotka eivät välttämättä imartele omia piirteitämme parhaalla mahdollisella tavalla. Ammattilainen näkee asiakkaansa kuitenkin hieman eri silmin ja osaa korostaa parhaita puolia ja ehkä häivyttää jotakin epäedullisempaa.

Lisäksi on hyvä näyttää esimerkiksi kuvaa tulevasta asukokonaisuudesta, jolloin kampauksen ja meikin suunnittelussa voidaan ottaa huomioon myös asun tyyli, muotokieli ja värimaailma päästä varpaisiin. Nekin ovat osa kokonaisuutta. Ja tottakai varsinkin kesän morsianten kannattaa varata ajat hyvissä ajoin!

 

 

Huippuosaajakin voi tulla paremmaksi

Julia painottaa osaamisen päivittämisen ja kouluttautumisen merkitystä, mutta kaikista tärkeimpänä hän pitää kuitenkin jatkuvaa harjoittelua. ”Vaikka kuinka käyt koulutuksissa, niin kaikista tärkeintä on treenaaminen. Tämä on tärkeää paitsi osaamisen kehittymisen kannalta, mutta myös siksi, että silloin työskentelystä tulee rennompaa. Rentous näkyy myös asiakkaalle, joka aistii herkästi, jos tekijää jännittää. Ammattilaisen oma rentous herättää luottamusta ja silloin tekijä itsekin nauttii enemmän työstään. ”

Tärkeänä päivänä saattaa asiakastakin jännittää, jolloin ammattilaisen varmuus ja rentous rauhoittaa parhaimmillaan vaikkapa hermostuneen morsiamen. ”Sen vuoksi tekniikoita kannattaa treenata aina kun mahdollista vaikkapa ystävilleen tai perheenjäsenilleen. Silloin kampaukset syntyvät helposti ja nopeasti ilman jännitystä. Eli ainoa, mikä auttaa jännittämiseen, on säännöllinen treenaaminen.” lisää Julia.

 

 

Julia valmistautuu itse juhlasesonkiin seuraamalla Instagramissa hyviä tekijöitä ja hakemalla ideoita heiltä sekä treenaamalla jatkuvasti. ”Vähintään kerran viikossa, jos on sellainen aika, jolloin ei ole kampausasiakkaita, niin otan mallin ja harjoittelen. Jos menee parikin viikkoa, etten tee kampausta, niin tulee tunne, ettei enää osaa niin hyvin.” nauraa Julia, vaikka onkin tunnettu aivan jäätävästä osaamisestaan erityisesti kampauksissa.

Salaiseksi aseikseen Julia paljastaa hiusten tyeen suihkutettavan hiuspuuterin sekä pumppulakan, joka ei tee tummienkaan hiusten pintaa mattaiseksi. Muutoin kampausten työstämiseen hän käyttää itseasiassa hyvin vähän muotoilutuotteita ja lisää esimerkiksi lakkaa enemmän vasta viimeistelyvaiheessa. Lisäksi hän muistuttaa, että kilpailuihin valmentautuminen on loistava mahdollisuutena kehittyä paremmaksi kampausten tekijäksi ja siitä on hyötyä myös liiketyössä. Treenaa ja kilpaileehan se Iivo Niskanenkin, vaikka osaakin jo hiihtää.

 

 

Miten ja missä kouluttautua?

Miten sitten Julian kampauskoulutuksiin voi päästä? ”Koulutukset ovat mahdollista räätälöidä koulutettavien tarpeiden ja toiveiden mukaan. Ne voidaan järjestää vaikkapa yrityksen tiloissa ja mikäli osallistujia on useampia, niin voin myös matkustaa pitämään koulutuksia toisellekin paikkakunnalle. Kannattaa siis kerätä vaikka pieni porukka ja pyytää tarjousta.” vinkkaa Vuokastissakin vastikään kouluttamassa käynyt Julia.

Koulutusten räätälöinti onnistuu myös osallistujien taitotason mukaisesti. Kenenkään ei tarvitse olla mestari tullessaan, vaan koulutus voidaan aloittaa myös helpommista töistä. ”Kannattaa miettiä omia toiveita, kerätä osallistujat ja pyytä tarjousta koulutuksesta.” rohkaisee Julia ja painottaa tekemisen iloa sekä jatkuvan oppimisen tärkeyttä. Kukaan ei ole seppä syntyessään, mutta avoimella asenteella ja ahkeralla harjoittelulla jokainen voi oppia paremmaksi.

 

 

 

Kiitos haastateltavalleni Julialle ja juhlantäyteistä aikaa Sinulle lukijamme!
Terveisin, Mila

 

 

 

PS: Jos pidit postausta hyödyllisenä, niin olisin kiitollinen, jos jakaisit sitä myös omissa somekanavissasi. Ota seurantaan myös Uuteen Nousuun somekanavat, niin tiedät mistä puhutaan. Siihen linkit löydät sivun alapalkista.

Jaa artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa veloituksetta e-opas

Kosmetiikka - uhka vai mahdollisuus

0
    0
    Ostoskori
    Ostoskori on tyhjäPalaa kauppaan