”Out of the Box” – Oppiminen tapahtuu mukavuusalueen ulkopuolella

On kiva tehdä asioita, joita osaa. On mukavaa työskennellä tutussa ja turvallisessa ympäristössä ja käyttää omia vahvuuksiaan. Se saa tuntemaan itsensä varmaksi ja tulee tunne osaamisesta sekä tilanteen hallinnasta. Kenestäpä se ei tuntuisi hyvältä ja ennen kaikkea turvalliselta. Tuolloin ollaan omalla mukavuusalueella, jossa usein haluttaisiin myös pysyä. Siellä on kiva olla ja toimia, mutta kehittyykö ihminen omalla mukavuusalueellaan? Milloin Sinä olet kokenut oppineesi eniten? – Totta, juuri silloin, kun olet uskaltautunut pois omalta mukavuusalueeltasi, uskaltanut heittäytyä ja laittaa itsesi peliin jopa silläkin uhalla, että epäonnistut. Mitä sitten vaikka epäonnistuisit, jos saat mahtavan tilaisuuden oppia? Ja entäpä, jos onnistutkin?  

Viime viikolla meillä starttasi Koulutuskeskus Salpauksessa ensimmäistä kertaa Hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinnon koulutus, johon oli ennakkotehtävien, hakemusten ja haastattelujen jälkeen valikoitunut kerrassaan timanttinen ryhmä hius- ja kauneudenhoitoalan huippuammattilaisia. Moni heistä toimii yrittäjänä ja kaikilla on jo monipuolista osaamista ja kokemusta alalta, mutta se minkä heitä yhdistää aivan erityisesti, on halu oppia lisää ja kehittyä vielä entistäkin paremmaksi. Allekirjoittaneella puolestaan on ilo ja kunnia saada toimia tämän huikean ryhmän vastuuohjaajana, opettajana, mutta ennen kaikkea minulla on etuoikeus oppia myös heiltä.

Aikuisiällä opiskelu on ihanaa ja uuden oppiminen voi olla toisinaan jopa hulvattoman hauskaa. Kehittyminen vaatii kuitenkin myös uskallusta ajatella asioita ”laatikon ulkopuolelta” ja astua ulos omalta mukavuusalueelta sekä rohkeutta heittäytyä tekemään asioita, joita muuten ei ehkä koskaan tulisi tehneeksi. Oppiminen vaatii rohkeutta kokeilla, tehdä virheitä, tunnistaa oman osaamisensa lisäksi omia heikkouksia eli kehittämiskohteita sekä uskallusta kohdata omat mörkönsä.

Oppiminen voi siis herättää erilaisia tunteita, pelkoakin ja kaikki tunteet ovat sallittuja. Niistä voi kiittää, niitä voi tarkaskella ja niitä voi käsitellä eri tavoin. Toisinaan haasteisiin voi myös tarttua ajattelemalla, että ”Noh… mitä tässä voisi pahimmillaan käydä?” Nauraa tuolle skenaariolle, joka tuskin sekään voisi olla ihan täysi katastrofi ja mikä parasta, sen jälkeen kaikki vastaan tuleva voikin olla pelkkää plussaa.

 

“Kehittyminen vaatii uskallusta ajatella asioita ”laatikon ulkopuolelta” ja astua ulos omalta mukavuusalueelta sekä rohkeutta heittäytyä tekemään asioita, joita muuten ei ehkä koskaan tulisi tehneeksi. Oppiminen vaatii rohkeutta kokeilla, tehdä virheitä, tunnistaa oman osaamisensa lisäksi omia heikkouksia sekä uskallusta kohdata omat mörkönsä.”

 

Theatrum Olga tarjosi inspiroivan oppimisympäristön harjoitella mukavuusalueelta poistumista draamapedagogi Lasse Kantolan ohjauksessa

Mikä ihmeen erikoisammattitutkinto?

Asiaan vihkiytymättömälle voi olla paikallaan avata lyhyesti, mitä tarkoittaa hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinto ja miten sitä opiskellaan. Hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkintoon on mahdollista hakeutua, jos on jo suorittanut hius- ja/tai kauneudenhoitoalan perustutkinnon ja haluaa kehittää ammatillista substanssiosaamistaan, tuotetuntemustaan ja asiakaspalveluaan ”mestaritasolle” eli kehittyä oman alansa asiantuntijaksi. Hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinnon tutkintonimikkeet ovat, valitusta osaamisalasta riippuen, joko erikoiskosmetologi, kampaajamestari, kosmetiikkaneuvoja EAT tai parturimestari.

Monimuotoisesti toteutettavat opinnot on mahdollista kytkeä joustavasti omaan työhönsä ja tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella tai yrittäjän oppisopimuksella. Tänä päivänä opiskelu ei siis ole ”koulun penkillä istumista”, vaan on todellisuudessa kaukana siitä. Opiskella voi usein myös ajasta ja paikasta riippumatta, joten esimerkiksi asuinpaikka tai elämäntilanne ei enää rajoita opiskelumahdollisuuksia niin paljon kuin aikaisemmin. Meilläkin opiskelijoita on Pohjois-Karjalasta Pohjanmaalle.

Tutkinto painottuu valitun osaamisalan mukaisesti joko monipuolisiin kädentaitoihin ja erilaisiin työ- ja hoitomenetelmiin tai kosmetiikkaneuvontaan. Opinnoissa harjaannutaan ennen kaikkea palvelemaan asiakkaita yksilöllisesti ja korkeatasoisesti omaa tuotetuntemusta ja erikoisosaamista laajasti hyödyntäen sekä kehitetään itseään ja oman yrityksen, työyhteisön tai muun organisaation toimintaa.

Opinnoissa kehitytään lisäksi johtamaan projekteja ja asiakkuuksia sekä kehittämään asiakkaille lisäarvoa tuottavia palveluja, joten se on hyvä pohja myös esihenkilötyössä toimiville tai sellaiseksi aikoville.  Opintoihin kuuluvia sisältöjä ovat myös työyhteisön kehittäminen, kestävän kehityksen edistäminen sekä verkostoituminen muiden asiantuntijoiden kanssa.  Lisäksi osaamista laajennetaan ja syvennetään valinnaisilla opinnoilla.

Hius – ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinnon suorittaminen antaa siis hyvät valmiudet toimia esimerkiksi yrittäjänä, yrityksen vastuutehtävissä, kouluttajana, myymälävastaavana ja erilaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä. Se antaa myös valmiuksia parantaa oman yrityksen tai organisaation kannattavuutta liiketoimintaa kehittämällä ja johtamalla. Lisäksi tutkinnon suorittaminen parantaa opiskeluvalmiuksia ja jatkokoulutusmahdollisuuksia edetä  ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opintoihin sekä ammatillisen opettajan pedagogisiin opintoihin. Oppimisessakin kun voi joskus käydä niin, että nälkä kasvaa syödessä.

 

 

Miksi ”laatikosta ulos tuleminen” on välttämätöntä?

Kehittyminen ja muutos on mahdollista vasta sitten, kun olemme valmiit astumaan ulos tutusta ja turvallisesta, tuntemaan olomme epämukavaksi ja jopa kohtaamaan omat pelkomme. Näistä kaikilla meistä on kokemusta. On kiva osata uida ja ajaa autoa, puhua vieraita kieliä tai vaikkapa soittaa jotakin soitinta. Mutta miltä tuntui opetella? Ei välttämättä aina niin mukavalta. Se, että voi nauttia vaikkapa yleisön edessä laulamisesta on vaatinut erilaisten tunnetilojen kohtaamista, iloa ja kyyneleitä, onnistumisia ja epäonnistumisia. Jokainen epämukavuusalueella vietetty hetki on kuitenkin vienyt Sinut aina askeleen lähemmäs unelmaasi.

Unelmat eivät toteudu vain haaveilemalla. Ne toteutuvat, kun tartumme toimeen niiden saavuttamiseksi ja astumme mukavuusalueemme ulkopuolelle kehittymisen mahdollistavia tilanteita luodaksemme. Epämukavuusalueelle astuminen on välttämätöntä, jotta voimme oppia. Muutosta ei tapahdu, jos me vain unelmoimme vuoren huipusta. Kehittymistä tapahtuu vasta sitten, kun me lähdemme kiipeämään kohti vuoren huippua, vaikka hitaastikin edeten ja välillä alaspäin kapsahtaen.

Epämukavuusalue, jossa oppiminen tapahtuu, on sen ulkopuolella mitä me jo entuudestaan tunnemme ja missä koemme olomme kotoisaksi. Epämukavuusaluetta voidaankin kutsua mieluummin oppimisalueeksi, jonne meidän pitää mennä laajentaaksemme näkökulmaamme ja hankkiaksemme uutta osaamista.

 

Ensimmäinen haaste otettiin kirjaimellisesti ulos laatikosta kun opiskelijat saivat ensimmäisen tehtävänsä suunnitella ja toteuttaa “Haute Couture” -kuva LaKiva brandin ympärille, oikealle mallille ammattikuvaajan Karim Tawfikin kanssa.

 

“Epämukavuusalue, jossa oppiminen tapahtuu, on sen ulkopuolella mitä me jo entuudestaan tunnemme ja missä koemme olomme kotoisaksi. Epämukavuusaluetta voidaankin kutsua mieluummin oppimisalueeksi, jonne meidän pitää mennä laajentaaksemme näkökulmaamme ja hankkiaksemme uutta osaamista.”

 

Me ihmiset olemme kuitenkin erilaisia. Osa rakastaa keskustella ventovieraiden kanssa, matkustaa eksoottisiin maihin ja tutustua vieraisiin kulttuureihin ilman tarkkaa suunnitelmaa tai tietoa määränpäästä. Tuosta vaan toiset meistä rohkenevat hypätä benjihypyn tai osallistua Voice of Finlandiin.

Kaikki eivät kuitenkaan tunne oloaan mukavaksi uusien asioiden äärellä. Osa suorastaan välttelee kaikin keinoin mukavuusalueeltaan poistumista, paitsi jos se on täysin välttämätöntä. Jopa arkisten rutiinien rikkominen voi olla toisille jo seikkailu sinänsä. On niin helppoa syödä aamiaista, mielellään sitä samaa joka jumalan aamu, käydä töissä, tulla kaupan kautta kotiin, kun on tullut ostettua ne tutut ostokset, katsoa televisiosta lempiohjelmaa ja käydä ajoissa nukkumaan, jotta jaksaa sitten toistaa nuo rutiinit seuraavanakin päivänä. Täysin sallittua, tuttua ja turvallista, vaan ei kovin kehittävää.

 

“Epämukavuusaluetta voidaankin kutsua oppimisalueeksi, jonne meidän pitää mennä laajentaaksemme näkökulmaamme ja hankkiaksemme uutta osaamista.”

 

Kaikki tunnetilat ovat sallittuja luovassa oppimisprosessissa.

Paniikkialueelta Taika-alueelle

Kaukana mukavuusalueen ulkopuolella onkin sitten varsinainen paniikkialue. Tämä on se paikka, jossa voit kuulla ihmisten sanovan: “Tuo ei tule onnistumaan”, “Ei sinusta ole siihen”, “Mitä sinä oikein itsestäsi kuvittelet”. Moni voi tarkoittaa toki hyvääkin ja suojella Sinua uhkarohkeilta riskeiltä, mutta usein miten varoituksissa saattaa piillä tuo kuuluisa perisuomalainen kateus. Onhan se nyt kamalaa Salon Seijalle, jos naapuriliikkeen yrittäjärouva kehittääkin itseään ja vielä menestyykin. Vie vielä saatana asiakkaatkin. Yhtä lailla nuo äänet voivatkin tulla oman pääsi sisältä ja syötätkin noita lauseita itse itsellesi ja se vasta vaarallista onkin.

Me ihmiset kieltäydymme usein myöntämästä, että ainut keino kehittyä ja saavuttaa omat unelmansa, on irrottautua totutuista rutiineista, astua ulos mukavuusalueeltamme ja kohdata muutos. Muutos on mahdollista ainoastaan muutoksen tilassa ja se voi joskus tehdä kipeääkin. Mutta kuten Apulantakin oivallisesti asian kiteyttää, että ”kivusta nautintoon on matkaa pelottavan vähän”.

 

“Ainut keino kehittyä ja saavuttaa omat unelmansa, on irrottautua totutuista rutiineista, astua ulos mukavuusalueeltamme ja kohdata muutos.”

 

 

Mikä sitten on taika-alue? Tämä on se alue, missä ihmeelliset asiat toteutuvat ja konkretisoituvat. Se rohkaisee Sinua jatkamaan eteenpäin kohti omaa unelmaasi, mutta samalla saatat kokea myös pelkoa. Sinut saattaa esimerkiksi vallata ahdistava tunne, että olet menettänyt mukavuusalueesi lopullisesti. Lopulta tulet kuitenkin huomaamaan, että näin ei kuitenkaan ole käynyt, vaan sen sijaan oma mukavuusalueesi on laajentunut ja kasvanut.

On inhimillistä ja normaalia, että pelkäämme epäonnistuvamme, joutuvamme naurunalaisiksi tai käyttävämme aikaa ja energiaa ”turhaan” yrittämiseen. Kuitenkin ainut tapa, jolla voimme vapautua näistä peloista on kohdata ne. Vaikka siis mukavuusalueesi rajamailla liikkumisen luoma pelko saattaa kehottaa sinua perääntymään, niin jos Sinulla on halu oppia, niin motivaatiosi aiheuttama vimma puskee sinua eteenpäin. Et halua jäädä tuleen makaamaan, vaan mennä eteenpäin.

Mitäpä jos pysähtyisit miettimään, mitä tehdä ja mitä jättää tekemättä, jotta voit saavuttaa unelmasi. Entäpä jos uskaltaisitkin tarttua rohkeasti mahdollisuuksiin, joita elämä Sinulle tarjoaa. Ei haittaa, jos pelottaa, Sinun tulee vain löytää sisälläsi oleva vimma, jota motivaatioksikin kutsutaan, joka puskee Sinua eteenpäin peloistasi huolimatta. Rohkea ei ole se, joka ei pelkää vaan rohkeutta on toimia pelosta huolimatta.

 

”Jos emme uskalla irrottaa jalkoja tasaiselta maan kamaralta, emme koskaan saa tietää, miltä vuoren huipulla tuntuu.”
– Mila

 

Kuvat: Karim Tawfik 

 

 

Lähteet:

Hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinto. 2019. Opetushallitus

Koulutuksen toteutussuunnitelma Salpaus

Koulutusesittely Salpaus

Mielen ihmeet. Psykologia. Muutos ei tapahdu mukavuusalueella. 2016

Jaa artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa veloituksetta e-opas

Kosmetiikka - uhka vai mahdollisuus

0
    0
    Ostoskori
    Ostoskori on tyhjäPalaa kauppaan