hiusten suojaaminen auringolta

Parhaat keinot suojautua auringon vanhentavia vaikutuksia vastaan

Ihana auringonpaiste houkuttelee meidät pitkän talven jälkeen ulos koloistamme. On mahtava tuntea lämpö poskilla ja saada olmin värisille kasvoille edes vähän väriä. Aurinko saa ihon tuottamaan D-vitamiinia, mutta auringonotossa piilee vaaransa. Melanooman riski kummittelee mielissä, mutta moni on huolissaan myös ihon ennenaikaisesta vanhenemisesta. Auringolta suojautumiseen on tarjolla jos jonkinlaisia keinoja, mutta miten oikeasti voisi taistella UV-säteilyn aiheuttamia haittoja ja erityisesti ihon valovanhenemista vastaan kosmetiikan keinoin? Tämä artikkeli tarjoaa faktatietoa erityisesti kosmetiikan ja ihonhoidon parissa työskenteleville ammattilaisille, mutta myös aiheesta kiinnostunut kuluttajakin voi saada siitä hyödyllisiä vinkkejä itselleen.

 

Miksi auringonotto vanhentaa ihoa?

Solujen hapettumista tapahtuu osana luonnollista ikääntymisprosessia, mutta erityisesti auringon valolle altistuttaessa. UV-altistuminen laukaisee iholla ulkoisen ikääntymisen prosessit, joita kutsutaan valovanhenemiseksi. Siihen sisältyy epidermiksen oheneminen, solujen dysplasia sekä lisääntyvä elastiinin ja kollageenin hajoaminen. UV-säteilylle altistuminen aiheuttaa myös lipidien, proteiinien ja DNA: n vaurioitumista sekä muutoksia fibroblastirakenteessa, mikä osaltaan edistää ihon valovanhenemista.

Altistuminen ultraviolettisäteilylle laukaisee reaktiivisten happilajien nopean muodostumisen ja kerääntymisen ihosoluihin, mikä lisää oksidatiivisen stressin ja siten valovanhenemisen lisääntymistä. Oksidatiivinen stressi tarkoittaa tilaa, jossa vapaiden happiradikaalien ja antioksidanttien suhde on epätasapainossa. UV-säteily on myös kantasolujen DNA-vaurioiden pääasiallinen syy. UV-säteily myötävaikuttaa kantasolujen ehtymiseen ja kantasolujen vaurioitumiseen, mikä johtaa lopulta valon aiheuttamaan ihon ikääntymiseen.

Reaktiivisia happilajeja syntyy normaalisti solujen aineenvaihdunnassa, mutta tasapaino vapaiden radikaalien ja antioksidanttien välillä suosii ensimmäisiä. Oksidatiivinen stressi on siis patologinen prosessi, joka voi johtaa soluvaurioihin, mikä voi johtaa ihon ikääntymisen lisäksi monen tyyppisten sairauksien kehittymiseen. Ikääntymisen myötä solujen antioksidanttijärjestelmän suorituskyky heikkenee entisestään, alttius oksidatiiviselle stressille kasvaa ja ikääntymisen merkit tulevat esiin yhä selkeämmin.

 

Solujen hapettumista tapahtuu osana luonnollista ikääntymisprosessia, mutta erityisesti auringon valolle altistuttaessa. UV-altistuminen laukaisee iholla ulkoisen ikääntymisen prosessit, joita kutsutaan valovanhenemiseksi.

 

 

 

UV-suoja ei riitä estämään ihon valovanhenemista

Vaikka aurinkosuojatuotteet ovat edelleen tärkein kosmeettinen valmiste ihon suojaamisessa UV-säteiltä, antioksidanttien käyttö paikallisesti yhdessä aurinkovoiteiden kanssa on tulossa yhä suositummaksi. Tutkimukset ovat osoittaneet myös, että pelkät aurinkovoiteet eivät juurikaan estä oksidatiivista stressiä, vaikka ne vähentävät tehokkaasti esimerkiksi ihon punoitusta. Aurinkovoide estääkin vain 55 prosenttia UVA: n aiheuttamista happivaurioista. Sen vuoksi antioksidantteja sisältäviä kosmeettisia valmisteita käytetään nyt täydentämään aurinkovoiteita antamaan lisäsuojaa vapaita happiradikaaleja vastaan.

Pelkkä UV-suoja ei siis kykene suojaamaan ihoa riittävän tehokkaasti, eikä siihen kykene yksin myöskään antioksidantit. Vaikka esimerkiksi tehokkaana antioksidanttina tunnetulla L-askorbiinihapolla tiedetään olevan valolta suojaavia vaikutuksia, se ei kuitenkaan absorboi valoa yli 295 nm eikä yksistään riitä toimimaan aurinkosuojana. Ihmisen iholle tehdyt tutkimukset vahvistavat kuitenkin paikallisesti käytetyn C-vitamiinin edut auringon valon haittavaikutuksilta suojautumiseen. Sen vuoksi tehokkain suoja saadaankin käyttämällä antioksidantteja yhdessä UV-suojan kanssa.

Vaikka aurinkosuojatuotteet ovat edelleen tärkein kosmeettinen valmiste ihon suojaamisessa UV-säteiltä, paikallisten antioksidanttien käyttö yhdessä aurinkovoiteiden kanssa on tulossa suositummaksi. Antioksidantteja sisältäviä kosmeettisia valmisteita käytetään täydentämään aurinkovoiteita antamaan lisäsuojaa vapaita happiradikaaleja vastaan.

 

Antioksidantit auttavat taistelussa ikääntymistä vastaan

Antioksidantit ovat kemiallisia yhdisteitä, jotka estävät toisten yhdisteiden hapettumista. Antioksidantit tasapainottavat oksidatiivisen stressin aikaansaamia haitallisia reaktioita ja ovat siten välttämättömiä elimistön terveenä säilymiselle.

Antioksidantit voidaan ryhmitellä endogeenisiksi eli kehon tuottamiksi ja eksogeenisiksi eli ruokavaliosta saataviksi. Ensimmäinen luokka voidaan jakaa entsymaattisiin ja ei-entsymaattisiin antioksidantteihin. Entsymaattiset ja ei-entsymaattiset puolustajat täydentävät toisiaan, koska ne vaikuttavat eri oksidatiiveja vastaan.

Antioksidantteja saadaan luonnosta lähinnä kasvikunnan tuotteista, kuten esimerkiksi marjoista ja hedelmistä. Niitä hyödynnetään muun muassa säilyvyyttä parantavina aineina elintarvikkeissa ja kosmetiikassa. Yksi tunnetuimpia, tehokkaimpia ja eniten kosmetiikassa käytettyjä antioksidantteja on C-vitamiini.

 

 

C-vitamiiniini on yksi tehokkaimmista antioksidanteista

Antioksidanttisista ominaisuuksistaan tunnettu C-vitamiini on yksi tärkeimmistä vesiliukoisista vitamiineista, jota ihmisen keho ei tuota luonnostaan. Monet kasvit ja eläimet voivat tuottaa C-vitamiinia, mutta ihmisen on saatava sitä ravinnosta.

C- vitamiinin monista muodoista yleisemmin käytettyjä ovat askorbiinihappo, askorbyylifosfaatti magnesium- ja natriumsuoloina ja muut askorbaattijohdannaiset kuten esimerkiksi askorbyylipalmitaatti ja askorbyyliglukosidi. C-vitamiinin antioksidanttinen vaikutus eli kyky sitoutua vapaisiin happiatomeihin perustuu sen ainutlaatuiseen molekyylirakenteeseen. C-vitamiini auttaa neutraloimaan vapaita happiradikaaleja luovuttamalla elektronin ja muodostamalla vakaamman askorbaatti-vapaan radikaalin.

 

 

C-vitamiinin antioksidanttinen vaikutus perustuu sen ainutlaatuiseen molekyylirakenteeseen.

 

C-vitamiini on yksi merkittävimpiä antioksidantteja erityisesti ihon hoidossa ja se toimii solun vesipitoisessa osassa yhdessä muiden antioksidanttien, kuten E-vitamiinin, ubikinonin, alfa-lipoiinihapon ja glutationin kanssa. Ihoa suojaavat lisäksi niin sanotut entsyymi-antioksidantit. Nämä kaksi antioksidanttiryhmää yhdessä auttavat hallitsemaan vapaita happiradikaaleja ja suojaamaan soluja vaurioilta.

In vitro tutkimuksissa on todettu, että askorbiinihappo voi pelkistää monentyyppisiä radikaaleja, mukaan lukien hydroksyyli, superoksidiryhmä ja vesiliukoiset peroksyyli radikaalit sekä muut reaktiiviset happilajit. In vitro -tutkimuksissa, joissa verrattiin L-askorbiinihappoa sen johdannaisiin, sen havaittiin olevan tehokkain antioksidantti vesipitoisessa ympäristössä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että L-askorbiinihapon etuja on myös se, että se on vastustuskykyisempi valolle kuin esimerkiksi ubiquinoli ja E-vitamiini.

 

 

 

Miten C-vitamiini toimii kosmetiikassa?

Kosmetiikassa C-vitamiinin tunnistaa tuotteen ainesosaluettelosta sen INCI-nimellä Ascorbic Acid ja sen funktioita ovat antioksidanttisuuden lisäksi ihoa hoitava, hajua tai makua peittävä sekä puskuroiva aine. Kosmetiikassa C-vitamiinia voidaan käyttää esimerkiksi estämään itse tuotetta hapettumiselta eli pilaantumiselta, mutta se voi estää myös solujen hapettumista. Iholla kosmetiikan antioksidantit sitovat siis vapaita happiradikaaleja itseensä ja estävät niitä reagoimasta ihosolujen kanssa.

Monissa tutkimuksissa keskustellaan askorbiinihapon ihon ikääntymistä estävistä vaikutuksista. Suotuisia tutkimustuloksia ovat esimerkiksi ihon ikääntymiseen liittyvä ulkonäön parametrien väheneminen, jonka osoittavat esimerkiksi ihon pintakuvantamiset, ihotautilääkärien arvioinnit, algoritmeihin perustuvat kasvokuvan analyysit ja histologisen dermaalisen matriisin, esimerkiksi kollageenin muutosten arviointi. Tutkimuksissa on todettu muun muassa suurella annoksella paikallisesti käytettynä askorbiinihapon silottavan ihon pintaa, hienoja juonteita ja parantavan dyspigmentaatiota.

Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että C-vitamiinilla on merkitystä ihon kollageenin säilyttämisen kannalta, koska se vähentää muun muassa lämpöherkkyyttä. In vitro -tutkimukset viittaavat siihen, että askorbiinihappo voi lisätä ikääntyvän ihon foboblastien lisääntymiskykyä. In vivo -tutkimukset ovat myös vahvistaneet C-vitamiinin hyödyn paitsi kollageenin säilyttämisessä, myös sen tuotannossa. C-vitamiini parantaa ihon matriisia lisäämällä kollageenin tuotantoa ja vähentämällä kollageenin hajoamista. C-vitamiini stimuloi kollageenisynteesiä ihon fibroblasteissa.  C-vitamiini on myös välttämätön muodostettaessa kompetentteja estolipidejä, mukaan lukien keramidit epidermiksessä.

C-vitamiinia on käytetty kosmetiikassa myös ihon vaalentamiseen esimerkiksi tyrosinaasin eston ja sen antioksidanttivaikutuksen avulla. Sillä on myös ilmoitettu olevan anti-inflammatorisia ominaisuuksia, koska se vähentää leikkausten ja laserkäsittelyjen jälkeistä punoitusta. Lisäksi in vitro ja in vivo tutkimukset osoittavat, että C-vitamiini on erityisen tehokas säätelemään melanogeneesiä. Toisin kuin monet ihon vaalentamiseen käytettävät muut raaka-aineet, jotka toimivat estämällä tyrosinaasientsyymiaktiivisuutta, askorbiinihappo näyttää estävän melaniinimonomeerien aiheuttamaa pigmentin tummumista.

Kosmetiikassa C-vitamiinia voidaan käyttää esimerkiksi estämään itse tuotetta hapettumiselta eli pilaantumiselta, mutta se voi estää myös solujen hapettumista. Iholla kosmetiikan antioksidantit sitovat siis vapaita happiradikaaleja itseensä ja estävät niitä reagoimasta ihosolujen kanssa.

 

C-vitamiinin haasteet kosmetiikassa

C-vitamiiniyhdisteiden, erityisesti askorbiinihapon keskeinen haaste on kuitenkin sen heikko vakaus, koska ne ovat niin herkkiä hapettumaan. Valo voi tuottaa rasva-asyyliperoksyyliradikaaleja, jotka kuluttavat askorbiinihapon antioksidanttisia vaikutuksia. Samoin vaikuttavat metallien, kuten esimerkiksi raudan tai kuparin läsnäolo. Askorbiinihappoa hyödynnetäänkin varsinkin hiuskosmetiikassa myös sen kelatoivien eli metallia sitovien ominaisuuksiensa vuoksi.

Hapettuminen ei ainoastaan ​​johda aktiivisen aineen heikkenemiseen, vaan myös tuotteen kellastuminen on nopeaa, joka voi olla esteettinen haitta vaikkapa kosmetiikkatuotteessa. Siksi apuna käytetäänkin erilaisia säilyvyyttä parantavia pakkausmenetelmiä sekä tuotteen raaka-ainekoostumukseen liittyviä ratkaisuja. Siitä huolimatta C-vitamiiniyhdisteiden stabiilisuus on haaste, ja jotkut näistä stabiilisuutta parantavista ratkaisuista, kuten esimerkiksi matala pH-arvo, voivat johtaa ei-toivottuihin esteettisiin ihovaikutuksiin, kuten ärsytykseen.

 

 

Summa summarum

Vaikka kirjallisuudessa on suhteellisen vähän asiasta tietoa, kliiniset tutkimukset vahvistavat paikallisen C-vitamiinin käytön hyödyt auringon vaurioittaman ihon hoidossa. Kliiniset tutkimukset ovat myös osoittaneet juonteiden, kosketuskarkeuden, ihon löysyyden, sileyden, kellastumisen ja ihon yleisen ulkonäön merkittävän parantumisen hoidetulla alueella. Tällä hetkellä saatavilla olevat tiedot viittaavat siihen, että C-vitamiinia sisältävät kosmeettiset valmisteet voivat olla hyödyllisiä ultraviolettisäteilyltä suojautumisessa ja ihon valovanhenemisen estämisessä.

Tutkimusten valossa vaikuttaa siltä, ​​että C-vitamiinia ja muita antioksidantteja sisältävien kosmetiikkavalmisteiden käyttö, voi olla hyödyllistä lieventämään sekä UV-vaurioiden akuutteja että kroonisia vaikutuksia. Tutkimuksissa on kuitenkin korostettu, että ​​antioksidantteja on levitettävä ennen UV-altistusta valonsuojausvaikutusten aikaansaamiseksi. Ihon esikäsittely antioksidanttipohjaisilla tuotteilla, UV-suojaa unohtamatta, ennen auringonvalolle altistumista voi siis olla tehokas keino taistelussa ihon ikääntymistä vastaan.

Tällä hetkellä saatavilla olevat tiedot viittaavat siihen, että C-vitamiinia sisältävät kosmeettiset valmisteet voivat olla hyödyllisiä ultraviolettisäteilyltä suojautumisessa ja ihon valovanhenemisen estämisessä.

Lisäksi kuluttajat pitävät vitamiinipohjaisia ​​ihonhoitotuotteita turvallisina, luonnollisina ja tehokkaina. Tämän päivän ajankohtaisia ​​C-vitamiinituotteita ovat seerumit, emulsiot ja voiteet, ja monet nykyiset formulaatiot sisältävätkin C-vitamiinia yhdessä muiden antioksidanttiyhdisteiden kanssa.

Antioksidanttien yleinen rooli oksidatiivisen stressin torjunnassa onkin nyt vakiintunut. Antioksidantit ovat siis lupaava väline ihon happivaurioiden ennaltaehkäisyssä. Kiinnostavaa olisi myös löytää luotettavaa tutkimustietoa siitä, toimivatko antioksidantit samoin myös hiuksen pinnalla. Ja onko esimerkiksi C-vitamiinilla mahdollista ennaltaehkäistä myös hiusten happivaurioita ja jos on, niin kuinka merkittävässä määrin.

Kemiallisissa käsittelyissä hiusten happivaurioiden esto on käytännössä mahdotonta, sillä vapautuvaa happea tarvitaan tietty määrä haluttuun lopputulokseen pääsemiseksi. Sen sijaan  vaikkapa jätettävissä hoitoaineissa siitä voisi olla apua. UV-säteily kun ei ole hiuksille haitallista kuten iholle, mutta aurinkoisella ilmalla olevat vapaat happiradikaalit sen sijaan ovat.

Antioksidantit ovat siis lupaava väline ihon happivaurioiden ennaltaehkäisyssä. Kiinnostavaa olisi myös löytää luotettavaa tutkimustietoa siitä, toimivatko antioksidantit samoin myös hiuksen pinnalla.

Huomioitavaa kuitenkin on, että vaikka C-vitamiinilla kirjoitetaan olevan useita terveydelle suotuisia vaikutuksia, niin se vaikuttaa eri tavoin sisäisesti nautittuna kuin ulkoisesti käytettynä. Sisäisesti nautittuna sen terveydelliset vaikutukset ovat lukuisissa tutkimuksissa tieteellisesti todistettuja. Iholle levitettynä C-vitamiini, osana kosmeettista valmistetta, toimii kuitenkin eri tavoin, sillä iho ei ole ruuansulatuselin. Kaikki C-vitamiinista syötynä saatavat suotuisat vaikutukset ei siis päde, kun kyseessä on kosmetiikka ja sen kohteena iho. Nämä ovat siis syytä erottaa toisistaan.

Hyvä on myös C-vitamiinin vaikutuksia arvioitaessa palauttaa mieleen EU:n kosmetiikka-asetuksen määritelmä kosmetiikalle. Sen mukaan kosmetiikan tarkoituksena on kehon ulkoisten osien puhdistaminen, tuoksun muuttaminen, niiden ulkonäön muuttaminen, niiden suojaaminen, pitäminen hyvässä kunnossa tai hajujen poistaminen.

Kosmetiikan määritelmästä on kuitenkin käyty keskustelua asiantuntijoiden kesken, pitäisikö määritelmää tarkistaa. Kuluttajat toivovat yhä useammin kosmetiikalta vaikutuksia, jotka eivät vastaa nykyistä kosmetiikan määritelmää ja kosmetiikkateollisuus pyrkii vastaamaan kysyntään kehittämällä entistä tehokkaampia tuotteita. — Ohjaako siis lainsäädäntö kosmetiikan tuotekehitystä vai laahaako lainsäädäntö tuotekehityksen jäljessä?

 

Aurinkoa ja vitamiinia kesäpäiviisi,
Mila

PS: Jos pidit postausta hyödyllisenä, niin olisimme kiitollisia, jos jakaisit sitä myös omissa somekanavissasi myös omille verkostoillesi.

 

Lähteet

Barel, A.O., Paye, M. & Maibach, H.I. 2014. Handbook of Cosmetic Science and Technology. Boca Raton: Taylor & Francis.

Cosing. European Comission. Viitattu 10.04.2021. https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/cosing/index.cfm?fuseaction=search.simple

Draelos, Z.K. 2015. Cosmetic Dermatology : Products and Procedures, 2 nd ed. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, Inc.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kosmeettisista valmisteista (EY) N:o 1223/2009. Euroopan Unionin virallinen lehti. 342/59. Viitattu 10.04.2021. https://eurlex.europa.eu/lexuriserv/lexuriserv.do?uri=oj:l:2009:342:0059:0209:fi:pdf

Farris, P.K. 2014. Cosmeceuticals and Cosmetic Practice. Hoboken: John Wiley & Sons, Inc

Khan, A., Bai, H., Shu, M., Chen, M., Khan, A. & Bai, Z. 2018. Antioxidative and antiphotoaging activities of neferine upon UV-A irradiation in human dermal fibroblasts. Bioscience reports, 38(6), doi:10.1042/BSR20181414

Pangkahila, W. 2018. Antioxidant properties of topical Caulerpa sp. extract on UVB-induced photoaging in mice. Dermatology Reports, 10(2),  doi:10.4081/dr.2018.7597

Petruk, G., Del Giudice, R., Rigano, M. M. & Monti, D. M. 2018. Antioxidants from Plants Protect against Skin Photoaging. Oxidative medicine and cellular longevity, 2018, p. 1454936. doi:10.1155/2018/1454936

Jaa artikkeli

4 Comments

  • Kiitos. Erittäin mielenkiintoinen artikkeli ja c vitamiinin hyödyntäminen hiustenhoidossa erityisesti. Tuntuukin että moni ihokosmetiikassa oleva innovaatio on nyt siirtymässä tai siirretty myös hiuskosmetiikkaan.
    Mukavaa kesää Mila.

    Reply
  • Kiitos kommentista Jari. Se on juurikin näin ja useinhan tuo menee vieläpä niin, että moni innovaatio tai raaka-aine tulee ensimmäisenä suosituksi elintarvikkeissa ja siirtyy sieltä kosmetiikkaan. Tästä hyviä esimerkkejä on vaikkapa kaura. Oikein mahtavaa kesää Sinulle ja terveisiä myös Saimi Tellervolle, jonka elämää on ilo seurata sosiaalisessa mediassa!

    – Mila

    Reply
    • Kiitos Sini, tämä aihe on ”aina ajankohtainen”, niin meillä kesällä kuin myös lomamatkoilla talvella. 😎

      Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa veloituksetta e-opas

Kosmetiikka - uhka vai mahdollisuus

0
    0
    Ostoskori
    Ostoskori on tyhjäPalaa kauppaan