kokonaisvaltainen hyvinvointi

Viisi vinkkiä itsensä hoitamiseen

Tässä postauksessa kerron sinulle viisi vinkkiä itsensä hoitamiseen. Näillä vinkeillä itse huolehdin omasta hyvinvoinnistani. Toivon, että postauksen avulla saat uutta ajateltavaa ja puhtia elämään. Vuosi 2020 on laittanut meidät ajattelemaan asioita uusilla näkökulmilla ja asettanut meidät uuteen ja vieraaseen tilanteeseen. Kuten kaikki vastoinkäymiset, myös vuosi 2020 on antanut meille mahdollisuuden kasvaa ihmisinä. Meillä oli kova usko, että vuosi 2021 muuttaisi maailman tilanteen ja pääsisimme eroon koronasta. Aika näyttää miten tässä käy. Tänä hetkenä olen todella ymmärtänyt, kuinka tärkeää on itsensä hoitaminen. Tämän vuoden itsehoitorutiineilla onnistuin vahingossa muuttamaan koko elämäni ja ajatusmaailmani. Korostan, että itsehoitovinkit ovat kaukana ihon- tai hiustenhoito vinkeistä! Nyt puhumme kokonaisvaltaisemmasta hyvinvoinnista. Toivottavasti nämä viisi vinkkiä itsensä hoitamiseen auttavat sinua voimaan paremmin.

Etsi tasapaino

Mieli, keho ja sielu puhuvat yhteistä kieltä, kun nämä osa-alueet ovat tasapainossa keskenään. Tässä postauksessa en kerro yhtäkään vinkkiä ulkonäön parantamiseen, kerron sensijaan kuinka voit hoitaa itseäsi kokonaisvaltaisesti. Todellinen itsehoito on muutakin kuin ulkoisten asioiden hoitamista. Väheksymättä kuitenkaan kauneuteen liittyviä vinkkejä, niitä voi jakaa taas myöhemmin. Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua yhtä paljon kuin ne ovat auttaneet minua.

 

 

#Vinkki 1: Hanki hyvää ravintoa mielelle ja keholle

Kun mietin mikä ruokkii mieltä ja kehoa eniten, niin ajatukset ajatutuvat heti luontoon. Ihminen tarvitsee luontoa voidakseen hyvin. Kävely luonnossa mataloittaa verenpainetta ja saa mielen rauhoittumaan paremmin kuin mikään muu. Ihminen voi paremmin, jos on jollakin tavalla yhteydessä luontoon. Jokapäiväiset lenkit metsässä tai luonnossa auttavat minua voimaan paremmin. Luonnossa vietetyn ajan jälkeen olo tuntuu rauhalliselta ja virkistyneeltä. Ajatukset saavat uutta virtaa ja mieli rauhoittuu turhasta.

Siisti tila puhdistaa mieltä

Minulle on hyvin tärkeää, että ympärilläni oleva tila on siisti ja puhdas. Sekaisuus voi aiheuttaa ahdistusta tai levottomuutta. Siisti tila – siisti mieli   Hylkäämällä turhat tavarat ja siivoamalla sotkut, saa myös mielen puhdistumaan.

Hyvä ja ravitseva ruoka hoitaa sisältäpäin

Syömällä hyvää ja ravitsevaa ruokaa kehoni voi hyvin ja jaksaa paremmin. Valitessani terveellisen vaihtoehdon teen itselleni palveluksen. Huono ravinto voi vahingoittaa kehoa ja aiheuttaa tukkoista oloa. Toki tässä tasapaino on kaiken A ja O, pienet herkutteluhetket silloin tällöin ovat vain hyvästä. Veden juonti on erittäin tärkeää, sillä kehomme on suurimmaksi osaksi vettä. Kaksi tai kolme litraa vettä päivässä olisi hyvä määrä. Kokeile ensin edes päästä tästä määrästä puoleen. Keho tarvitsee yleensä enemmän vettä kuin mitä me muistamme juoda.

Uni on parasta lääkettä

Riittävä uni on parhaimmista itsehoitoon liittyvistä ohjeista. Unen merkitys ihmisen terveyteen on erittäin suuri. Itse huomaan heti, jos unta on tullut liian vähän. Unessa ihminen lataa akkuja ja palautuu päivän askareista. Riittämätön uni voi sairastuttaa ihmisen vakavasti, joten nukkukaa hyvät ystävät! Enää ei ole hienoa leuhkia kiireellä, joka estää meitä nukkumasta. Koskaan ei ole niin kiire, että univelkaa pitäisi kerätä tarpeettomasti. Sekaisin oleva unirytmi pitäisi yrittää korjata heti, ettei suurempaa vahinkoa keholle ja mielelle ehdi tapahtua.

Liikkumalla hyvää oloa

Ihmisen keho on luotu liikkumaan ja jokainen voi liikkua omalla tavallaan. Liikunta voi olla hyötyliikuntaa, jumppaa tai kovaa salitreeniä. Jokainen saa valita itse, kunhan muistaa liikkua. Itselle liikunnan merkitys on mittaamaton. Liikkumalla aktiivisesti kehoni ja mieleni voi hyvin. On tärkeää hoitaa sekä kehoa, että mieltä, kumpaakaan ei sovi laiminlyödä. Mieli voi paremmin liikkuvassa kehossa. Olen törmännyt tutkimuksiin, jotka todistavat, että liikunnalla voi sekä hoitaa, että estää masennusta tai uupumista.

 

 

#Vinkki 2: Itsensä hyväksyminen

Itsensä hyväksyminen on merkittävimpiä osa-alueita itsehoidossa. Ja tämä on niin kaukana ihon hoidosta, että se ei edes naurata. Sosiaalinen media on täynnä kauneus- ja tyylivinkkejä, kauniita ihmisiä sekä kauniita tapahtumia. Ei ihme, että alamme vertaamaan itseämme ja elämäämme muihin.

Tunteiden kirjo

Haastavina aikoina ehkä jokainen on joskus yrittänyt esittää rohkeaa ja positiivista, vaikka sisällä velloisi surulliset tunteet. Olen oppinut, että myös negatiiviset tunteet on hyvä käsitellä. On ihan ok sanoa, että tänään minusta ei tunnu hyvältä. Tunteiden patouttaminen aiheuttaa enemmän harmia kuin niiden ulos päästäminen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että negatiivisuudessa pitäisi velloa. Kun negatiiviset tunteet on käsitelty, niistä voi silloin päästää irti. Itsensä hyväksymiseen kuuluu myös kaikkien tunteiden ja ajatuksien hyväksyminen.

Täydellisyys on harhaa

Ihminen ei ole koskaan täydellinen. Perfektionistin on joskus vaikea hyväksyä epätäydellisyyttä. Täydellisyyden tavoittelu voi viedä eteenpäin, mutta siihenkin tulee asettaa terveet rajat. Yrittämällä löytää asioista hyviä puolia auttaa muuttamaan mielen pois negatiivisista asioista. Itse yritän olla ja ajatella positiivisesti, koska ihminen vetää puoleensa yleensä sitä mitä ajattelee eniten. Kukaan ei kuitenkaan ole superihminen, joka pystyisi olemaan aina iloinen. Ihmisyyten kuuluu erilaiset tunteet ja niiden kokeminen. Kun koemme elämässä surua tai murhetta, osaamme arvostaa iloa enemmän. Ajattele jos joka päivä olisi juhlapäivä, menettäisikö se hohtonsa jossakin vaiheessa?

Meditoi ja arvosta itseäsi

On aika heittää huonot uskomukset pois ja alkaa arvostaa itseään enemmän. On aika arvostaa ja rakastaa omia ajatuksia, omaa kehoa, omaa elämää, omia arvoja ja sielun hyvinvointia. Meidän pitää heittää pois huonot ajatusmallit, miltä elämän pitäisi näyttää ja alkaa elämään omannäköistä elämää. Oletko kokeillut meditointia? Meditointi auttaa rauhoittumaan ja selkeyttämään ajatuksia.

Haaveile, uneksi ja tee sitä mistä nautit

Kirjoittamalla päiväkirjaa tai ajatuksen virtaa haaveista ja toiveista on auttanut minua selvittämään mitä oikeasti haluan. Kirjoittaminen tai toiveiden ajattelu auttaa saavuttamaan uusia tavoitteita tai toteuttamaan haaveita. Ajatteletko sinä koskaan mitä toivot tai haluaisit saavuttaa? Sen ajattelu kannattaa, sillä silloin olet jo askeleen lähempänä unelmaasi. Ihmisellä pitää olla haaveita tai tavoitteita, sillä ilman niitä ajelehdit vain paikasta ja ajasta toiseen ilman määränpäätä. Mieti mistä sinä nautit? Mikä tuottaa sinulle mielihyvää? Mistä tulet iloiselle mielelle? Tee itsellesi palvelus ja tee sitä mistä nautit. Älä vain suorita elämää, nauti siitä.

 

 

#Vinkki 3: Mitä menestys tarkoittaa sinulle?

Meille jokaiselle menestys merkitsee eri asioita. Ei ole tarkkaa reseptiä mitä menestys on. Toiselle se on edetä uralla mahdollisimman pitkälle ja ansaita paljon rahaa. Toiselle menestys voi olla oma perhe tai harrastukset. Minulle menestys tarkoittaa sitä, että teen sellaisia asioita mistä tulen onnelliseksi. Jos ihminen menestyy ulkoisissa asioissa, mutta on sisäisesti aivan tyhjä, tämä on merkki siitä, että ei ole menestynyt ollenkaan. Onnellisuus ja ilo tuo enemmän kuin ulkoiset seikat.

Business-sivustoilla jaetaan vinkkejä menestykseen ja mittaamme alituisesti olemmeko menestyneitä itse vai emme. Vertaamme elämäämme muihin ja kilpailemme turhaan. Itse olen aina ollut sitä mieltä, että jos liikaa seuraa mitä omat kilpailijat tekevät, kompastuu itse. Juoksen itse kilpailuni välittämättä muista. Toki tietoinen kilpailijoista pitää ja kannatta olla, mutta toisten kyttääminen ei vie omaa itseä eteenpäin.

 

 

#Vinkki 4: Löydä oikeat ihmiset elämääsi

Tiesitkö, että olet yhteenveto viidestä ihmisestä joiden kanssa vietät eniten aikaa? Millaisia nämä ihmiset ovat? Mitä he tuovat elämääsi? Näkevätkö he kupin puoliksi tyhjänä vai puoliksi täynnä? Haluavatko he sinulle vain hyvää ja parasta? Joskus emme voi valita ihmisiä, joiden kanssa vietämme aikaa. Perhettä tai esimerkiksi työkavereita me emme voi valita itse. Me voimme kuitenkin valita puolison tai ystävät, heidän tulisi tukea ja rakastaa meitä juuri sellaisina kuin olemme. Meidän ei tarvitse sietää keneltäkään huonoa tai epäkunnioittavaa käytöstä.

Kasva ihmisenä ja kunnoita itseäsi

Jos haluat kasvaa ihmisenä tai kasvattaa bisneksesi nextille levellille, meidän tulisi kiinnitää huomiota kenen lähellä haluamme olla. En tarkoita, että sinun tulisi vain hengailla menestyneiden ihmisten kanssa ja heittää vanhat ystäväsi romukoppaan. Voit yrittää tavata uusia ihmisiä, osallistua tapahtumiin, joissa tapaat ihmisiä, joiden menestys vastaa haavekuvaa omasta elämästäsi. Voit etsiä mentoreita internetistä ja kuunnella inspiroivia puheita lifecoacheilta tai lukea kirjaa, jotka antavat sinulle uusia ajatuksia. Silloin sinä olet heidän lähellään, kun kuuntelet tai luet heidän ajatuksiaan. Valitse viisaasti ihmiset lähellesi, sillä heillä on uskomatoman paljon läpinäkyvää valtaa sinuun. Älä anna toisten ihmisten tuoda sinua tai tavoitteitasi alas. Etsi ihmisiä, jotka innostuvat kanssasi ja tukevat sinua saavuttamaan unelma elämäsi. Oliko nämä viisi vinkkiä itsensä hoitamiseen sinulle hyödyksi, kerro minulle kommentoimalla postaukseen.

 

 

#BONUSVINKKI: Somedetox

Ota aikaa itsellesi ja unohda hetkeksi sosiaalinen media. Somedetox on trendikäs sana nykypäivänä, enkä yhtään ihmettele. Onko meidän toisiaan roikuttava facessa, ig:ssä, twitterissä tai tiktokissa monia tunteja päivässä? Mitä me hyödymme siitä, että näemme mitä muut tekevät? Mitä iloa siitä meille on? Sosiaalinen media sekä kouluttaa, että masentaa meitä. Tutkimukset ovat todistaneet tämän, mutta silti me haluamme kuluttaa vapaa-aikamme roikkumalla sosiaalisen median pyörteissä. Joskus yksinolo ja medoitointi tuo selkeyttä elämään. Meidän ei tulisi pelätä yksinoloa, sillä se ei tarkoita yksinäisyyttä. Joskus me kaipaamme irtiottoa kaikesta ja yksinolo tekee hetkellisesti hyvää.

Onko kenellänkään oikeasti täydellinen elämä?

Naisten ulkonäköpaineet ja paineet elämästä asettuvat liian korkeaksi, jos katsomme elämää vain täydellisen instagram-feedin kautta. Luulemme, että ihmiset unohtavat meidät, jos emme ole kokoajan tuuttaamassa sisältöä tai kertomassa mitä teemme. Missä tilassa yritys tai sinä olet, jos pelkäät että lakkaat olemasta ilman somea? Yrityksen kannalta sosiaalinen media on tärkeä, mutta tarvitseeko sen hallita koko elämää tai aikaasi? Mitä jos instagram, facebook tai tiktok kaatuu? Missä sinun sisältösi silloin on? Jos somessa ei ole postausta, tarkoittaako se, että sinulla ei ole elämää? Vai tarkoittaako se, että sinulla on niin hyvä elämä, ettet edes muista laittaa siitä postausta someen. Jaa merkityksellistä sisältöä. Laatu korvaa määrän tässäkin asiassa. Somedetox on tämän päivän sana! Ja jos joku sinua kaipaa, hän voi soittaa, laittaa sähköpostia tai lähettää savumerkkejä.

(Artikkeli julkaistu myös Jaanan omassa blogissa sivustolla www.saintkatariina.fi)

 

Peace, Jaana Katariina

Kiitos, kun jaat postauksen someen!

 

 

PS: Tutustu myös, miten voit täydentää kokonaisvaltaista hyvinvointiasi parantamalla omaa työhyvinvointiasi Hyvän työfiiliksen metsästyskurssin avulla.

 

 

Jaa artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa veloituksetta e-opas

Kosmetiikka - uhka vai mahdollisuus

0
    0
    Ostoskori
    Ostoskori on tyhjäPalaa kauppaan